Biznis

Stiže uredski USKOK

Uvodi se odjel koji će provjeravati poslovanje

Uvodi se odjel koji će provjeravati poslovanje
PIXSELL, arhiva, Shutterstock

U idućih šest mjeseci sve bi tvrtke u kojima je država većinski vlasnik trebale dobiti posebnu jedinicu koja će pratiti usklađenost poslovanja s pravnom regulativom kao i procjenu rizika u poslovanju. No, jedinica će voditi brigu i o dobroj poslovnoj praksi te će sprječavati sukob interesa i koruptivne postupke, javlja Novi list.

Prema najavi, državne bi tvrtke trebale dobiti osobu ili cijelu novu jedinicu koja će na neki način biti kompanijski DORH ili USKOK, a ta je odluka donesena na posljednjoj sjednici Vlade. Za pola godine u državnim tvrtkama kao što su HŽ, HAC, Janaf, Jadrolinija, HEP ili Croatia Airlines postojat će osoba ili odjel koji će se brinuti za to da tvrtka u svom poslovanju poštuje zakon koji vrijedi u Hrvatskoj te da se drži etičkih pravila poslovanja.

Što bi kompanijski USKOK trebao raditi?

Funkcija praćenja usklađenosti poslovanja, kako stoji u opisu ovog odjela, ''podrazumijeva sve poslove koji se odnose na usklađivanje funkcioniranja i poslovanja pravne osobe s pravnom regulativom i internim aktima, procjene rizika u funkcioniranju i poslovanju pravne osobe, brigu o provođenju dobre poslovne prakse te sprječavanje sukoba interesa i koruptivnih radnji''.

Iz Vlade napominju da je njihova odluka u skladu sa smjernicama OECD-a o upravljanju trgovačkim društvima koji se nalaze u većinskom vlasništvu države, ali i Antikorupcijskim programom za tvrtke u većinskom državnom vlasništvu 2019.-2020.

Tko će ih nadzirati?

Ovi bi posebni odjeli trebali biti neovisni te bi trebali upravu i nadzorni odbor izvještavati o svim nepravilnostima i mogućim kršenjima propisa koje su otkrili. Do sada su se tim poslom u državnim tvrtkama bavile pravne službe, no Vlada je odlučila da će firme u državnom vlasništvu imati dodatni odjel zadužen za tu regulaciju, piše Novi list.

Hoće li biti neovisni? Vidjet ćemo jer su njihov položaj i prava u kompaniji određeni Pravilnikom koji treba odrediti uprava.

U obrazloženju Vlada ističe da je osnivanje takvih jedinica predviđeno Nacionalnim programom reformi iz travnja 2019. U Vladi su uvjereni da će kontrola kompanijskog USKOK-a poboljšati ovladavanje rizikom (ne)usklađenosti, rizikom od nastanka znatnog financijskog gubitka, poboljšati jačanje ugleda društva, korporativne kulture, jačanje zaštite od nezakonitog poslovanja, pridonijeti smanjenju koruptivnih i drugih rizika koje tvrtka može pretrpjeti zbog neusklađenosti s propisima, standardima, kodeksima i internim aktima kao i prevenciji sukoba interesa, piše Novi list.


Reci što misliš!