Biznis

odlične vijesti

Benkovac i Nin među šampionima rasta zaposlenosti

Benkovac i Nin među šampionima rasta zaposlenosti
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Prosječan broj zaposlenih u 2017. godini bio je za oko 33.000 veći nego godinu prije, u 2018. je porastao za nešto iznad 40.000, dok je na kraju srpnja ove godine u odnosu na prošlogodišnji srpanj bilo oko 18.000 više zaposlenih.

Podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je analizirao servis Gradonačelnik.hr, pokazuju tako da je lani – u odnosu na 2017. godinu, najveći porast zaposlenosti od čak 85,86 posto imao Grad Benkovac. Porast zaposlenih u 2018. godini u odnosu na dvije godine prije, bio je pak najveći u Gradu Vodnjanu, za 37,60 posto. U vodećih deset gradova po rastu zaposlenih pretežito je riječ o malim gradovima, manji dio je srednjih gradova, a gotovo svi su s obale.

Benkovac – na godišnjoj razini zaposlenost gotovo udvostručena

Grad Benkovac je lani u odnosu na godinu prije imao povećanje zaposlenosti za 85,86 posto te je  zaposleno  gotovo 900 novih osoba. U odnosu na 2016. godinu zaposlenost je povećana za 29,57 posto. U 2017. godini je naime došlo do laganog pada zaposlenosti, ali je zato ta brojka u prošloj godini nadoknađena, ali  i povećana. S obzirom na poticaje i nove investicije, jasno je da bi se taj trend mogao nastaviti.

"Rezultat toga jesu različite mjere kojima se Grad otvara prema ulagačima, veća usluga prema poduzetnicima, ali i različiti projekti kojih je sve više", kaže gradonačelnik Tomislav Bulić.

Prošli je tjedan ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić potpisao sedam ugovora o sufinanciranju projekata poduzetnika u Benkovcu, vrijedne 3,4 milijuna kuna, a usmjerene na povećanje kapaciteta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

"Ukupno je u gradu Benkovcu ugovoreno preko 106 milijuna kuna različitih projekata, a ti novci idu poduzetnicima za zapošljavanje na ovom području", rekao je tom prilikom Pavić.

Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, program je dvaju ministarstava, a cilj je urbana regeneracija pet malih gradova, među kojima je i Benkovac. Jedan od projekata unutar tog programa je Izgradnja komunalne infrastrukture poslovne zone Benkovačko selo čija je vrijednost 15,3 milijuna kuna. Unutar 37 ha planirano je pripremiti infrastrukturu za proizvodnju, s naglaskom na tradicionalnu proizvodnju,  što će dodatno povećati zaposlenost. Tu je i projekt rekonstrukcije i uređenje stare gradske jezgre Benkovca, a među projektima su i energetske obnove zgrade i javne rasvjete.

Prije dva tjedna pak, otvoreni su radovi na Vjetroelektrani Korlat, trenutno najvećoj investiciji u Benkovcu, pa i cijeloj Zadarskoj županiji.

Velik dio ulaganja, pa tako i zaposlenih odnosi se na investicije unutar poslovnih zona, pa su se tako lani primjerice u poslovnoj zoni Šopot smjestila bionergana Biomass to Energy i tvrtka za preradu ribe Žuvela. Svoja vrata otvorili su  u posljednjih godinu dana i mnogi trgovački lanci, a prema najavama, dolaze i novi.

Nin – turizam je najveći adut

7027d5339688047e45d847380cd028ba.jpg?v=2Grad Nin, također iz Zadarske županije, imao je rast zaposlenih za 34,31 posto u 2018. godini u odnosu na godinu prije i peti je u poretku gradova, a prije njega uz spomenuti Benkovac i Vodnjan, su Vis i Vrbovsko. Za 34,92 posto je bilo više zaposlenih u Ninu lani u odnosu na 2016. godinu, što ga je svrstalo na drugo mjesto među hrvatskim gradovima.

"Godinama se iznimno puno ulaže u izgradnju infrastrukture, kulturnu ponudu, korištenje i promidžbu resursa kojima Nin obiluje a koji predstavlja znatan gospodarski potencijal Zadarske županije. Trend iseljavanja mladih koji prati našu državu posljednjih godina, na sreću nije slučaj s Ninom. Takvo djelovanje lokalne zajednice rezultira strelovitom turističkom razvoju, kao najsnažnijoj gospodarskoj grani unutar koje kroz realizaciju noćenja, gastronomske ponude  te ostalih uslužnih djelatnosti egzistira gotovo 70 % ninskih građana. Tzv. industrija nježnog tipa poput  proizvodnje soli, koju danas obavlja Solana Nin, pa Cromarisovo najmodernije mrijestilište riblje mlađi u Europi, koje se bavi mrijestom brancina i podlanica, koristeći morsku vodu iz ninske lagune dodatni su vidovi zapošljavanja lokalnog stanovništva u Ninu. Zaton Holiday Resort ima značajnu i posebnu ulogu u gospodarskom i turističkom razvoju ninskog kraja. Resort je prilagođen potrebama najzahtjevnijih gostiju današnjice. Tijekom turističke sezone Grad Nin je vodeći u Hrvatskoj po sezonskom povećanju broja stanovnika, kao i po povećanju potrošnje po glavi stanovnika. Kao jedan iznimno dobar pokazatelj uspješnosti Grada je i podatak da je Nin vodeći grad u RH po povlačenju novca iz EU fondova po glavi stanovnika, a dugogodišnji rad na izgradnji kapitalnih projekata poput sustava odvodnje, izgradnju prometne infrastrukture, potpunu obnovu grada i baštine, hortikulturnog uređenja, jačanju turizma, rekordnom privlačenju  broja gostiju, otvorili su se uvjeti za rast malog i srednjeg poduzetništva", komentira gradonačelnik Emil Ćurko.

2e0776d493c4c27ba7a187a48119c80b.jpg?v=2


Reci što misliš!