Biznis

u fokusu

Treba li ukinuti agenciju za razvoj Zadarske županije?

Treba li ukinuti agenciju za razvoj Zadarske županije?

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova dobila je suglasnost za promjenu djelatnosti. Dio oporbe više ne vidi smisao ove agencije jer se ubuduće neće baviti poticanjem poduzetništva.

Treba li ukinuti Zadra Novu, agenciju za razvoj Zadarske županije nakon što je promijenila djelatnost i više se neće baviti poticanjem malog i srednje poduzetništva? Pita li se Marjanu Botić iz Akcije mladih - dvojbe nema:

- Zbog toga što odlukom postaje koordinator za našu županiju vezano za neke javne ovlasti koje ova županija ima u svojoj ingerenciji. Dolazi do preklapanja tih ovlasti. Vi brišete jedino što je donekle moglo svim poduzetnicima kroz edukaciju služiti i stavljate im ovlasti vaše županije. Ja predlažem ukidanje te Zadra Nove, ona više nikakvog smisla nema.

Ova je agencija sada, temeljem izmjena Zakona o regionalnom razvoju, regionalni koordinator razvoja. Pita li se ravnateljicu Marinu Dujmović-Vuković, upravo se ovim izmjenama pojačava primarna zadaća agencije. Usmjerit će sve resurse na pomaganje općinama, gradovima i Županiji da povuku što više bespovratnih sredstava europskih fondova. Priprema projekata je ono što ih čini važnim faktorom u razvoju javnopravnih tijela:

- Zadra Nova je pripremila projekte koje vidite u provedbi: projekt Providurove palače i projekt Dnevne bolnice. Sad smo prijavili projekte regionalnih centara kompetentosti, koji su isto tako infrastrukturni projekti. Imamo Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva i Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstvu. To su projekti koji su pojedinačne vrijednosti više od 30 milijuna kuna.

Pomogli su, nastavlja Dujmović-Vuković, u izradi i prijavi projekata zadarskog i benkovačkog Centra za socijalnu skrb te Doma za odgoj mladeži:

- Mi smo oni koji su pripremili te projekte, doveli do toga da su uspjeli potpisati ugovore i dobiti bespovratna sredstava i nakon toga pomažemo u provedbi tih projekata.

Ravnateljica ističe i kako se 85 % svih troškova agencije bespovratno sufinancira europskim sredstvima. Ništa od toga, čini se, neće razuvjeriti oporbenu Akciju mladih. Oni su najavili da će za sljedeću Županijsku skupštinu predložiti točku ukidanja Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova.


Reci što misliš!