Biznis

oprez

Zbog opasnosti za zdravlje povučena tri proizvoda iz trgovina

Zbog opasnosti za zdravlje povučena tri proizvoda iz trgovina

U posljednja dva dana s hrvatskog su tržišta povučena tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje.

Prvi je bio Aseeel maslac od povrća, u pakiranju od jednog kilograma i podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem su pronađene povećane količine masnih kiselina. Spomenuti su proizvod na tržište plasirale “Middle East Trgovine” iz Zagreba.

Drugi proizvod je konzerva s tuna komadima u biljnom ulju, turskog proizvođača, u kojoj je analizom otkrivena povećana količina histamina, što može izazvati alergijske reakcije. Konzerviranu je tunu na naše tržište stavljala Mesna industrija “Braća Pivac”.

Posljednji proizvod koji je uklonjen s polica trgovina spada pod zdravu hranu, a riječ je o usitnjenim sjemenkama lana, u pakiranju od 200 grama. Proizvođač je “Alnatura”, a distributer tvrtka “Muller”. U sjemenkama je, inače, pronađena povećana količina cijanovodične kiseline, piše Slobodna Dalmacija.

Od početka godine povučeno 47 proizvoda

Od početka ove godine s tržišta je, kako doznaje Slobodna iz Ministarstva poljoprivrede, povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjera radi, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda.

Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti.

Kategorija “ostale opasnosti” većinom se odnosila na neispravnu deklaraciju, primjerice, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično, objašnjavaju nadležni iz Ministarstva poljoprivrede.

Svi veći trgovci imaju sustav samokontrole preko kojeg analiziraju dobar dio proizvoda prije negoli ih plasiraju na policu. Pritom se, naravno, uvijek može dogoditi da im promakne hrana koja nije u skladu s mikrobiološkim kriterijima, sa sastavom koji ne odgovara deklaraciji i slično.

Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama na području RH.

Navedenim inspekcijskim nadzorima obuhvaćene su mesnice u kojima tijekom 2019. godine nije proveden nadzor ili mesnice koje su imale utvrđene nesukladnosti tijekom ove godine, objašnjavaju iz Državnog inspektorata.


Reci što misliš!