Crna Kronika

Crna statistika

Sigurnost djece u prometu roditeljima na drugom mjestu

Sigurnost djece u prometu roditeljima na drugom mjestu

Prošle godine na hrvatskim je prometnicama poginulo devetero djece. Iako se provodi niz aktivnosti, sigurnost djece još uvijek nije na željenoj razini, upozorava HAK koji je proveo istraživanje o sigurnosti djece u prometu. Najveći problem su nesavjesni vozači, ali i neodgovorni roditelji.

Sigurnost djece u prometu roditeljima je na drugom mjestu, odmah iza straha od bolesti no unatoč tome velik dio njih se ne ponaša u skladu s pravilima, pokazalo je istraživanje koje je za HAK provela agencija GFK. Zabrinjavajuće je što samo 24 posto roditelja zna da djeca do 135 cm visine moraju biti propisno vezana u autosjedalicama, kaže autorica istraživanja Tamara Kraus. No tu je i niz ostalih problema.

Problem su i pušenje te konzumiranja hrane tijekom vožnje. Nedovoljan broj djece koristi reflektirajuću opremu a velik dio ih se ne zna ponašati u prometu, upozorava Kraus...

Dobra je vijest da broj smrtno stradale djece kontinuirano pada otkako se provodi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa ističe Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. U prometnim nesrecama ove je godine poginulo jedno dijete dok je prošle godine u istom razdoblju poginulo njih sedmero...

MUP će i ove godine u školama provoditi edukaciju o ponašanju u prometu kroz predavanja prvašićima ali i prisustvom na roditeljskim sastancima jer su roditelji model ispravnog ponašanja za svoje dijete.

Tijekom rujna policajci će obilaziti okolice škola te prijaviti nadležnima sve nedostatke na prometnicama kako bi se i na taj način povećala sigurnost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.