Crna Kronika

Srbija

Lažne diplome prodavali za 1.000 do 3.000 eura

Lažne diplome prodavali za 1.000 do 3.000 eura

Ne tako davno Hrvatsku je potresala golema afera u kojoj smo doznali na koji su se način kupovali ispiti na našim renomiranim fakultetima. Ugledni profesori preko noći su postali označeni kao nemoralni i korumpirani. Slična afera ovih dana potresa susjednu Srbiju, gdje su u tijeku brojna hapšenja, piše danas.hr

Policija u Srbiji uhitila je devet osoba osumnjičenih da su zaradili više od milijun eura prodajom lažnih diploma za izvanredne učenike.

Kako pišu Večernje novosti, više od 500 diploma je lažirano i prodano po cijenama od 1.000 do 3.000 eura. Među uhićenima je ravnatelj škole, referent za pitanja učenika, profesor prometnog smjera i posrednici, među kojima su taksisti, profesori iz Beograda i Zemuna i drugi. Svi oni danas će biti izvedeni pred istražnog suca Višeg suda u Smederevu s kaznenom prijavom za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaj i falsificiranje.

Sve diplome kupljene u Srednjoj tehničkoj školi u Smederevu bit će poništene, a kaznene prijave bit će podnesene i protiv kupaca. U školu će biti uvedene privremene mjere, a uprava i školski odbor bit će raspušteni. Kako navodi list, prosvjetna inspekcija će u svim školama, a posebno u srednjima, početi provjeru evidencija javnih dokumenata. Provjeravat će se matične knjige, zapisnici s polaganja, diplome, uzimati iskazi.

Večernje pišu da je ovo najveći korupcijski skandal u srpskom školstvu nakon afere "Indeks". Policija je izvijestila da se akcija "Diploma" nastavlja i da će uskoro uslijediti nova uhićenja.

danas.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.