Crna Kronika

Pirati

Kaštelani prijavljeni zbog skidanja filmova i igrica

Kaštelani prijavljeni zbog skidanja filmova i igrica

Dvojicu Kaštelana policija je kazneno prijavila zbog skidanja sadržaja sa interneta. Ispostavilo da su neovlašteno skinuli nekoliko filmova, računalnih igara te program Microsoft Office. Uz tvrtku Billa Gatesa, oštećene su i kuće Electronic Arts i DreamWorks, doznaje se u policiji.

Premda su neki mediji izvijestili da je u Hrvatskoj zaživjela ACTA i da je ovo jedno od prvih uhićenja u Hrvatskoj zbog piratstva, to nije istina. Naime, Kazneni zakon ima već dulje kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela. Za to djelo policija je u Splitu, ali i ostatku Hrvatske prijavila već na stotine osoba.

Hrvatska policija postupala je, inače, u sklopu veće akcije koju je pokrenuo Interpol. Dojava da su Kaštelani skidali sadržaja s Interneta, stigla je iz Luksemburga.

Čest je slučaj da i osumnjičeni za računalnu pedofiliju, budu prijavljeni za nedozvoljenu uporabu autorskog djela, jer im se na računalima pored pedofilskih klipova i fotografija, nađu i materijali koji su neovlašteno skinuti s interneta, a zaštićeni su autorskim pravima, poput pjesama, filmova, igrica, programa, i sl.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.