Crna Kronika

Nabavlja se bez problema

Heroin se vratio na ulice, dvoje se predoziralo na Višnjiku

Heroin se vratio na ulice, dvoje se predoziralo na Višnjiku

Kad se početkom ljeta pojavio na istočnom tržištu, bilo je samo pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku

Nakon jednogodišnje “suše”, kada ga je bilo gotovo nemoguće nabaviti, heroin se vratio na ulice u zabrinjavajuće velikim količinama i odmah u Zadru uzeo dva života. Ovog vikenda na Višnjiku je pronađen mrtav 31-godišnjak, koji se predozirao kombinacijom kokaina i heroina, a nekoliko dana prije 26-godišnja djevojka koja je umrla od “overdosea” heroina i heptanona, piše slobodnadalmacija.hr

Potvrda je to priče koja već dva mjeseca kruži među dalmatinskim ovisnicima: “dopa” ponovno ima kao u priči, nabavlja se bez problema, a iako je čistiji i kvalitetniji nego prije, cijena mu je pala zbog velike ponude.

"Točno je da se heroin vratio i ova predoziranja, nažalost, nisu nikakvo iznenađenje. Kad se droga nakon duže stanke ponovno pojavi na ulici, najrizičniji su pacijenti izvan terapije koji su u zamjenu za heroin uzimali sve i svašta te mladi konzumenti koji nemaju dovoljno iskustva. Droga je čista i dobre kvalitete na koju nisu navikli, oni se zalete, prebrzo ubodu i “kapnu”, kaže prof. dr. Slavko Sakoman, voditelj Odjela za ovisnosti Kliničke bolnice Sestre milosrednice, koji je o ponovnoj opskrbi tržišta heroinom prvo čuo od svojih pacijenata iz Beograda.

"Kad se početkom ljeta pojavio na istočnom tržištu, bilo je samo pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku. Tijekom toga razdoblja, dok nije bilo heroina, ovisnici iz Dalmacije stalno su se žalili kako im dileri umjesto dopa uvaljuju teško smeće. Bilo ga je moguće nabaviti samo u Istri, ali zato dileri tamo nisu željeli riskirati i pustiti ga u promet", kaže Sakoman.

Nestašica droge počela je sredinom 2010. godine, a zbog poremećaja u albanskoj ruti i povećanih aktivnosti američke DEA-e na Kosovu, heroina mjesecima nije bilo na cijelom zapadnom Balkanu. Umjesto toga, nudio se lažni ili zamiješani heroin kontaminiran barbituratima, odnosno raznim sedativima i hipnoticima, što je u kombinaciji s alkoholom i heptanonima zapravo smrtonosna kombinacija. Uzimanje ovakve droge loše kvalitete kod velikog je broja ovisnika dovelo do pada tolerancije na čistiji heroin, što se sada pokazalo kobno i u dva zadarska slučaja.

"Tako loš heroin bio je gotovo neisplativ za uzimanje, cijena mu je bila nerealno visoka, što su ovisnici skužili i bilo je samo pitanje vremena kad će organizirani kriminal i “lokalni igrači” konsolidirati redove i pronaći novi put za dopremu prave droge na ulice. Kao što vidimo, nije trebalo puno da se to i dogodi. Sad je red na policiji da pojačanom represijom zaustavi poplavu heroina na ulicama", poručuje Sakoman.

SD/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.