Crna Kronika

Opasnost od radijacije

Nakon novog potresa iz druge nuklearke curi voda, 4 mrtva

Nakon novog potresa iz druge nuklearke curi voda, 4 mrtva

Japanska vlada je izvijestila kako su povukli zabranu izvoza povrća i mlijeka na područjima gdje su detektirali visoki stupanj radijacije

U potresu jačine 7,4 po Richteru koji je u četvrtak pogodio Japan poginulo je najmanje četvero ljudi. Više od 140 ljudi je ozlijeđeno. Epicentar jakog potresa bio je na dubini od 49 kilometara ispod mora blizu obale pokrajine Miyagi . Iako su vlasti proglasile uzbunu za tsunami, nakon nekog vremena su je i povukli. 

Agencija za nuklearnu sigurnost je izvijestila kako ni jedna nuklearna elektrana na tom području nije oštećena, a još imaju problema s nuklearkom Fukushima koja je oštećena u potresu i tsunamiju 11. ožujka. Zbog potresa u četvrtak bez električne energije ostalo je 3,3 milijuna kućanstava na sjeveroistoku Japana. Vlasti su zatvorile i neke prometnice, zbog opasnosti od oštećenja.

Oštećena nuklearka Onagawa

Iako je lokalna vlast izvijestila kako ni jedna druga nuklearka nije oštećena, u javnost su izašle informacije da voda curi iz nuklearke Onagawa na sjeveroistoku zemlje. Tvrtka Tohoku Electric Power Co, koja je vlasnik nuklearke Onagawa, izvijestila je kako je voda procurila na dno tri reaktora nuklearke. Istaknuli su kako su na pet mjesta u nuklearnoj elektrani uočili curenje vode. Dodaju kako su oštećeni i mehanizmi koji reguliraju tlak u jezgrama reaktora te postoji mogućnost da je reaktor 3 oštećen, ali će detaljnije o svemu izvijestiti nakon što budu sigurni, prenosi 24sata.hr

Povukli zabranu izvoza povrća

Japanska vlada je izvijestila kako su povukli zabranu izvoza povrća i mlijeka na područjima gdje su detektirali visoki stupanj radijacije. Naglasili su kako je stopa radijacije u posljednje vrijeme vrlo niska te nema opasnosti za zdravlje ljudi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.