Crna Kronika

požar u brgudu

Podignuta optužnica protiv 25-godišnjakinje za izazivanje požara u Brgudu

Podignuta optužnica protiv 25-godišnjakinje za izazivanje požara u Brgudu

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 25-godišnjakinje iz Lisičića, koju se sumnjiči za podmetanje požara. Na teret joj se se stavlja da je u kolovozu u Brgudu zapalila suhu travu.

Požar se, proširio prema Lisičiću, Lepurima, Kožlovcu i Buliću. Na taj čin bila je motivirana činjenicom da u Brgudu živi većinsko srpsko stanovništvo, koje je smatrala odgovornim za paljenje njezine kuće tijekom Domovinskog rata, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva, prenosi Radio Zadar. Evo što je ODO još priopćio:

"Okrivljenici se stavlja na teret da je u neubrojivom stanju zbog kojeg nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima, 20. kolovoza 2017. oko 20,00 sati u mjestu Brgud (zaseok Ćalići), motivirana činjenicom da u tom mjestu živi većinsko srpsko stanovništvo koje je smatrala odgovornim za paljenje njene kuće u mjestu Lisičić tijekom Domovinskog rata, nasuprot kuće kućnog broja 12 uporabom upaljača zapalila suhu travnatu površinu (uz južni rub Županijske ceste 6052) te se udaljila, a požar se, nošen djelovanjem jakog vjetra iz mjesta Brgud proširio prema mjestu Lisičić, a zatim prema mjestima Lepuri, Kožlovac i Bulići. Požar je, nošen jakim i olujnim vjetrom, prerastao u vatrenu stihiju zbog čega je, radi sigurnosti života i tijela ljudi i imovine, 21. kolovoza 2017. bila zatvorena za sav promet državna cesta D-56 Benkovac-Lišane Ostrovičke. Daljnjim jakim vjetrom požar se proširio preko autoceste A-1 u smjeru mjesta Budak, Pristeg i Dobra Voda zbog čega je autocesta (od čvora Benkovac do čvora Pirovac) bila zatvorena za sav promet od 9,50 sati do 18,50 sati kao i državna cesta D-27 (od mjesta Miranje do Stankovaca). 

Zbog opasnosti po život i tijelo ljudi, 22. kolovoza 2017. je evakuiran dio stanovnika mjesta Kolarna i Pristeg.
Unatoč angažiranju i sudjelovanju zemaljskih i zračnih straga vatrogasnih službi Republike Hrvatske te pripadnika MORH-a opožarena je površina od oko 2.500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka, te područja hrastove i borove šume kao i gospodarski objekti, drveni željeznički pragovi te drveni vodovi električne energije.

Sam požar je ugašen tek 24. kolovoza 2017., a požarom je pričinjena materijalna šteta Hrvatskim autocestama (u iznosu od 485.491,09 kuna), TD Badel 1862 d.o.o. (u iznosu od 20.000,00 kuna), TD Hrvatske šume d.o.o. (u iznosu od 1.820.993,94 kune), HEP-u d.d. (u iznosu od oko 350.000,00 kuna), Hrvatskim željeznicama (u iznosu od 154.130,77 kuna) te neutvrđena šteta većem broju fizičkih osoba kojima su izgorjeli vinogradi, voćnjaci i maslinici.
Protiv okrivljenice je predloženo produljenje istražnog zatvora temeljem odredbe čl. 123. st. 1. toč. 3. u vezi sa čl. 551. st. 1. Zakona o kaznenom postupku."


Reci što misliš!