Crna Kronika

paradoksi

Osuđenom bibinjskom pedofilu država mora isplatiti 75 tisuća kuna radi "neljudskih uvjeta" u pulskom zatvoru

Osuđenom bibinjskom pedofilu država mora isplatiti 75 tisuća kuna radi
Arhiva RTL

Osuđeni pedofil iz Bibinja žalio se Ustavnom sudu jer je ponovno završio u istražnom zatvoru nakon što je 8. kolovoza zbog višestrukog i dugogodišnjeg spolnog odnošaja s djetetom, u ponovljenom sudskom postupku, nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora.

Bio je pušten na slobodu prošle godine u veljači nakon što mu je u trenutku kada je već bio odslužio 6 godina, 10 mjeseci i 17 dana zatvora dopuštena obnova postupka jer se prethodno žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog “neljudskih uvjeta” u pulskom zatvoru gdje je izdržavao kaznu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon jednogodišnjeg boravka u zatvoru u Puli, tužio se da je odvojen od obitelji, da u ćeliji od 23,5 kvadrata boravi sa sedam ljudi i ormarom, da se ne može kretati i tuširati više od jednom tjedno. Strasbourg mu je dao za pravo i omogućio obnovu pstupka te naložio državi da zbog nehumanih uvjeta plati 75 tisuća kuna uz 30 tisuća sudskih troškova.

Ustavnom se sudu žalio smatrajući da je njegovo lišavanje slobode protivno zakonu. Naveo je kako je prošlom postupku odslužio maksimalno vrijeme u istražnom zatvoru, a k tome i nešto više od šest godina kazne. Njegove navode sud nije uvažio utvrdivši da je u istražnom zatvoru bio ukupno 2 godine, 2 mjeseca i 23 dana, a da u konkretnom slučaju maksimalan rok za njegov boravak u istražnom zatvoru iznosi dvije godine i šest mjeseci.

Njegovo seksualno zlostavljanje počelo je kada je djevojčica imala 10 godina i trajalo je sve dok nije krenula u drugi razred srednje škole. Sve je otkriveno tek kada je žrtva pokušala samoubojstvo. Djevojka je spašena u zadnji čas, a zbog traume pati od teškog oblika PTSP-a, piše Slobodna Dalmacija.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti