Crna Kronika

terorizam

Najmanje pet mrtvih u samoubilačkom napadu na kršćansku crkvu u Pakistanu

Najmanje pet mrtvih u samoubilačkom napadu na kršćansku crkvu u Pakistanu
AP

Dvojica napadača samoubojica otvorila su vatru u kršćanskoj crkvi na jugozapadu Pakistana u nedjelju i ubili najmanje pet osoba, a ozlijedili 16 prije nego što ih je zaustavila policija, objavili su dužnosnici o napadu izvedenom nekoliko dana do Božića.

Abdul Razak Cheema, zapovjednik policije u Quetti, glavnome gradu vrlo nestabilne pokrajine Balučistan, rekao je da su dvojica kamikaza upala u metodističku crkvu u vrijeme nedjeljne mise, prenosi agencija AFP.

Napadači su nosili prsluke s eksplozivom i upali u crkvu upravo kada je počela misa, rekao je  Sarfraz Bugti, ministar unutarnjih poslova države Balučistan, prenosi agencija Reuters.

Policija i vojska opkolili su zgradu crkve i razmijenili vatru s napadačima sve dok nisu uspjeli ući u crkvu, rekao je zapovjednik pokrajinske policije Moazam Jah Ansari.

"Bilo je gotovo  400 ljudi u crkvi", rekao je Jah i dodao "Jednog smo ubili, a drugi je aktivirao eksploziv tek pošto ga je policija ranila".

Meta je bila Bethel Memorial Methodist Church koja se nalazi u sigurnosnoj zoni, a Jah je rekao da  kršćanske crkve imaju stražare jer su često napada islamističkih ekstremnih skupina. 

“Imamo posebne sigurnosne dogovore za vjerske objekte, napose crkve i danas je takav aranžman spasio mnogo dragocjenih života", ustvrdio je Ansari.

Doktorica Robina Kaka iz bolnice u Quetti, u koju su dopremljena tijela, rekla je za agenciju dpa da je ozlijeđenih više od 20, a da je šest osoba u kritičnom stanju. 

Balučistan, najveća pokrajina u Pakistanu, dijeli granicu s Iranom i Afganistanom i zadnjih godina izložena je višestrukom nasilju. U toj pokrajini napade izvode islamistički militanti, zatim sunitski ekstremisti koji ubijaju šijitske muslimane, a postoje i pobunjeničke nacionalističke skupine koje se žele odcijepiti od Pakistana.


Reci što misliš!