Crna Kronika

napad ispred stranačkih prostorija

Političar kosovskih Srba Oliver Ivanović ubijen u Kosovskoj Mitrovici

Političar kosovskih Srba Oliver Ivanović ubijen u Kosovskoj Mitrovici
Thinkstock

Predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (SDP) Oliver Ivanović ubijen je jutros u atentatu u Kosovskoj Mitrovici, objavili su beogradski mediji pozivajući se na Ivanovićevog odvjetnika.

Na Ivanovića je, prema dosadašnjim saznanjjima, pucano jutros oko 8.15 sati ispred prostorija stranke u Kosovskoj Mitrovici i hitno je odvezen u Kliničko-bolnički centar u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ali je ondje podlegao ozljedama.

Ivanovićeva suradnica Ksenija Božović navodi da je policija je ispred ureda pronašla tri čahure, a prištinski mediji objavili su da je kosovska policija potvrdila da je Ivanović ustrijeljen, ali da trenutno nema više informacija o napadu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvat će hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u podne, a izaslanstvo Srbije u Bruxellesu prekinit će razgovore s Prištinom, koji bi danas trebali biti nastavljeni poslije višemjesečne pauze, navodi internet portal lista Blic.

Sjever Kosovske Mitrovice je pod  blokadom jakih policijskih snaga, a kosovski mediji prenose da su na Ivanovića ispaljena četiri metkaOliver Ivanović jedan je od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio .

zastupničku skupinu Povratak. Rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana, osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Studirao je Vojnu akademiju u Zagrebu, ali je odustao poslije tri godine i diplomirao strojarstvo i ekonomiju fakultetu.

Važio je za umjerenog političara koji uživao ugled međunarodne zajednice, a 1999. godine, kada je formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je postao predsjednik njegovog izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smjenjen je 2001. godine. Od 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. 

Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Bio je oženjen i otac tri sina.


Reci što misliš!