Crna Kronika

rat u siriji

Ruski pilot počinio samoubojstvom granatom; bombarderima naredba da lete više

Ruski pilot počinio samoubojstvom granatom; bombarderima naredba da lete više
AP Images

Ruski pilot počinio je samoubojstvo granatom i bit će postumno proglašen herojem, objavili su u ponedjeljak ruski mediji, a da bi izbjegli rušenje protuzračnim projektilima koje sada posjeduju sirijski pobunjenici ruski borbeni avioni dobili su naredbu da moraju letjeti na visinama iznad 5000 metara.

Bojnik Roman Filipov katapultirao se kada se njegov borbeni avion zapalio u području pod nadzorom pobunjenika i bio je opkoljen i "uvučen u nejednaku borbu s militantima", objavilo je ministarstvo obrane. 
 
"Teško ranjen, dok su militanti ili udaljeni nekoliko desetaka metara, časnik se raznio granatom", priopćilo je ministarstvo.
 
"Za srčanost i herojski čin dobit će naslov Heroja Ruske Federacije", dodaje se.
 
Ruski zrakoplov Su-25 srušen je u subotu na području Idliba, zapadne pokrajine koja je u rukama pobunjenika. 
 
Rusko zrakoplovstvo napada pobunjenike pomažući svojeg saveznika, vladu predsjednika Bašara al-Asada.

 
Glasnogovornik pobunjeničke skupine Hayat Tahrir al-Sham, koja je povezana s Al Kaidom, rekao je da je zrakoplov srušen u znak odmazde za rusku kampanju bombardiranja pobunjeničkih mjesta.
 
"To je poruka zločinačkim osvajačima da shvate da naša neba nisu mjesto za piknik i da ih ne mogu kršiti, a da za to ne plate cijenu", rekao je Mahmud Turkistani za agenciju Ebaa, blisku pobunjeničkoj skupini. 
 
Ruski zrakoplov vjerojatno je pogođen toplinski navođenim raketnim bacačem, rekao je ruski dužnosnik. Agencija Interfax prenosi da je možda riječ o oružju iz sovjetske ere Strela ili američkom Stingeru. 
 
Kremlj je rekao da su ručni raketni bacači kojima raspolažu pobunjenici nova prijetnja za sve zrakoplove u Sriiji.
"Krajnje je zabrinjavajuće da teroristi imaju raketne bacače", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitirij Peskov i dodao "To je velika opasnost za sve vlade".
 
Novine Izvjestija pozivaju se na rusko ministarstvo obrane i prenose da će bomarderi odsad letjeti na visini iznad 5000 metara radi njihove sigurnosti.  
 
Peskov nije najavio nikakvu drugu promjenu u ruskoj politici u Siriji. 
 
Zadnjih tjedana, sirijska vlada uz pomoć ruskih bombardera pojačala je napade na Idlib, posljednju pobunjeničku pokrajinu u Siriji. U Idlibu dominiraju tvrdolonijaški džihadisti, među kojima je Hayat Tahrir al-Sham.

 
Ta područja u Idlibu bila su meta najmanje 50 zračnih udara od subote, navodi neovisna udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava  (SOHR). 
 
Izvori iz civilne zaštite tvrde da su zračni napadi pogodili mjesta Maasran i Kafr Nubl, kao i gradove Saraqeb, Maarat al Numan te glavni grad istoimene pokrajine Idlib, pri čemu su spasioci koji pretražuju ruševine prijavili smrtne slučajeve civila. 
 
Videozapis koji su snimili spasioci prikazuje malu djecu na ležajevima izvan pogođene bolnice, dok se ostali spasioci bore s gašenjem požara.
 
Sirijci koji se suprotstavljaju Asadu smatraju Rusiju agresorskom silom te je optužuju za smrt tisuća civila, od 2015. godine kada se službena Moskva pridružila ratu na strani sirijske vlade u Damasku.
 
Rusko ministarstvo obrane opovrgava postojanje civilnih meta i tvrdi da cilja samo islamističke militante u Siriji.


Reci što misliš!