Crna Kronika

pucnjava

FBI priznao da je bio upozoren da bi Cruz mogao napasti školu

FBI priznao da je bio upozoren da bi Cruz mogao napasti školu
AP Images

Američka savezna policija (FBI) priznala je u petak da nije poduzela nužne mjere pošto je u siječnju bila upozorena da bi Nikolas Cruz, koji je u srijedu ubio 17 osoba u srednjoj školi u Floridi, mogao biti opasan.

FBI dodaje da je primio poziv osobe bliske Cruzu koja je upozorila na devijantno ponašanje tog devetnaestogodišnjaka i na njegov plan da ubija ljude, pa i u školskoj ustanovi.

Toj je informaciji "trebalo pristupiti kao potencijalnoj prijetnji" i "trebalo ju je proslijediti uredu FBI-ja u Miamiju zaduženom za provođenje istrage", dodao je FBI u priopćenju.

No informacija nije proslijeđena, pa nije bilo ni istrage, priznaje savezna policija. Ukratko, "nije se poštovala procedura koja je na snazi", zaključila je.

Informator, čiji se identitet ne otkriva, opširno je u telefonskom pozivu opisao oružje koje je Cruz posjedovao i prijeteće poruke koje je objavljivao na društvenim mrežama.

U izjavi uz priopćenje, ravnatelj FBI-ja Christopher Wray najavljuje da će "ući u srž problema" i izražava spremnost na izmjenu postojećih pravila.

Cruz je uhićen nedugo nakon pucnjave. Optužen je za 17 ubojstava s predumišljajem.


Reci što misliš!