Crna Kronika

Crne brojke

Hrvatska po pitanju prometa jedna od najnesigurnijih zemalja u Europi: U samo dva dana 174 nesreće

Prvi vikend u ožujku obIlježio je velik broj prometnih nesreća. Policija neprestano upozorava i poziva vozače da opreznije voze. No, unatoč tome, Hrvatska je što se tiče prometa jedna od najnesigurnijih država u Europi

Troje poginulih, 70-ero ozlijeđenih. Epilog je to čak 174 prometne nesreće koje su se dogodile samo u petak i subotu. A više puta ovih dana policija je upozoravala vozače. 

"Mi smo i za ovaj tjedan apelirali više puta na sve sudionike u prometu da vode računa znači obzirom na ove zimske uvjete, da vode računa o sigurnosti u prometu. No do nekih poruka nije došla", rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Nevjerojatno pretjecanje u zavoju i ulazak u škarice na snijegom prekrivenom kolniku, zabilježila je prije dva dana kamera u automobilu HAK-ovog stručnjaka za sigurnost Damira Novaka.

"Da, evo ja sam imao situaciju da ljudi neshvatljivo, neshvatljivo - moram reć divljaju po cesti. To je upravo jedna situacija s nekim tko uopće nije svjestan što se može dogoditi i kako tom svojom vožnjom ne da ugrožava sebe nego i sve ostale na cesti", dodao je Novak. 

I u tome, objašnjava sudski vještak za promet Goran Husinec, leži dio odgovora na pitanje - zašto se u Hrvatskoj i dalje toliko gine na cestama, prenose vijesti.rtl.hr.

"Vozači puno piju, ne paze i ne prilagođavaju brzinu, vozni park nam je loš, auti su zastarjeli, sve skupa kad se zbroji prometna kultura nam je slaba i rezultati su takvi kakvi jesu", rekao Goran Husinec, sudski vještak za promet.

Prema pogibelji na cestama - samo je pet zemalja Europske unije gore od Hrvatske. U 2016. kad se gleda broj poginulih u cestovnom prometu na milijun stanovnika - najmanje je žrtava u Švedskoj - 27. Prosjek Europske Unije je 50 žrtava, a u Hrvatskoj ta crna brojka iznosi 73. Najgora je stanje u Bugarskoj s 99 žrtava. 

Ukupno, u Hrvatskoj je 2016. u prometu život izgubilo 307 osoba, a lani 331. 8 posto više. Sigurnost na hrvatskim cestama - značajno je bolja nego prije desetak godina, no neki se problemi vuku, poput voznog parka u prosjeku starog 13 godina.

 


Reci što misliš!