Crna Kronika

Eskobar iz Zenice

U najvećoj akciji hrvatske policije palo 100 kilograma kokaina u Rijeci

U najvećoj akciji hrvatske policije palo 100 kilograma kokaina u Rijeci
Sergej Drechsler/Novi list

U najvećoj akciji u povijesti hrvatske policije u Rijeci palo je 100 kilograma kokaina, ali i mozak operacije, stari policijski znanac koji je prozvan Eskobarom iz Zenice

Stjepan Prnjat od jutra je u pratnji slovenske policije. Oformio je, po sumnjama USKOK-a, očito dobru zločinačku organizaciju u kojoj se točno znalo što je čija uloga kod krijumčarenja kokaina. Glava narkolanca, kako su ga okarakterizirali, trenutačno je u slovenskom istražnom zatvoru, a za njim je raspisan i europski uhidbeni nalog, prenose vijesti.rtl.hr.

"U tijeku je postupak po europskom uhidbenom nalogu. Dakle, Republika Hrvatska je od Slovenije zatražila njegovu predaju i u sljedećih 15-tak do 20 dana vjerujem da će biti odlučeno o tome.", komentirao je odvjetnik Stjepana Prnjata , Ljubo Pavasović Visković.

Prnjat je, po sumnjama tužitelja, bio zadužen za kupnju ogromnih količina droge od 100 do 500 kilograma. Plaćao ju je i po 3000 eura za kilogram u Južnoj Americi od visokokotoiranog poznanika u narko miljeu imena - "Pabla". Osmislio je i da se droga skriva u kontejneru s željeznim otpadom, bananama i ananasom. Paravan im je bio pripremljeni kontejner. Našli su i mjesta za istovar. Ali i tvrtke koje su organizirale opremu.  

Krajnja točka bio je Kolumbijac s boravištem u Madridu, ranije osuđivan u Nizozemskoj čiji zadatak je bio da po dolasku kontejnera pokaže mjesta gdje se nalazila droga te sudjelovao u istovaru.   

 "Mi smo uvjereni u to da će se tijekom istrage utvrditi da moj klijent nema nikakve veze s tim što se mom klijentu stavlja na teret.", kazao je odvjetnik Albernisa Trujillo Sarria, Tihomir Mišić.

Po do sad poznatim detaljima: 100 paketića. A u svakom po kila kokaina - sve je to među nakrcanim metalnim otpadomu kontejneru iz Južne Amerike stiglo u Hrvatsku pomorskim putem. No, tajnim mjerama sve je razotkriveno u riječkoj luci. Odvjetnici uhićenih bez mnogo komentara. Poručuju tek, uloge nekih osumnjičenih - nisu baš takve. 

"Za neke od njih neće biti posebno teško utvrditi da nisu mogli imati uloge kakve im se pripisuju.", izjavio je Fran Olujić, odvjetnik jednog od osumnjičenih. Sve uhićene na sud su doveli specijalci prekrivenih lica. Pred tužiteljima su se, kako doznajemo, branili šutnjom. Svima je određen istražni zatvor.  

Zbog trgovine drogama Prnjat je u Bolonji već odležao 10 godina i 8 mjeseci zatvora i platio 40 tisuća eura kazne. Sudski postupak traje mu još uvijek i u Zagrebu. Po struci je obrađivač metala. A boravište ima u Slovačkoj i Njemačkoj. 

 


Reci što misliš!