Crna Kronika

nesreća

Prema novim podacima u padu zrakoplova u Nepalu 50 mrtvih

Prema novim podacima u padu zrakoplova u Nepalu 50 mrtvih
AP

Zrakoplov kompanije iz Bangladeša srušio se u ponedjeljak pri slijedanju u zračnu luku glavnoga grada Nepala pri čemu je poginulo 50 od ukupno 71 osobe koliko je bilo u tom putničkom avionu, objavile su nadležne službe nove podatke.

Zrakoplov kompanije US-Bangla Airlines na letu iz Dake udario je u ogradu i zapalio se, rekao je Raj Kumar Chettri, direktor zračne luke.

U avionu su bila 33 putnika iz Nepala, 32 iz Bangladeša i po jedan iz Kine i Maldiva. 

Nesreća je zadnja u nizu sličnih u planinskoj državi Nepal koja ima niske standarde zračne sigurnosti.

"Do sad smo pronašli 50 tijela.", rekao je vojni glasnogovornik Gokuh Bhandari i objasnio da je nekoliko osoba spašeno iz olupine Bombardiera Q400, ali se ne zna što je s devet osoba. 

Pilot je primio dozvolu za slijetanje, a zatim krenuo u sjevernom smjeru i na pitanje ima ima li problema odgovorio je niječno, rekao je Chettri.

Zrakoplov je zatim napravio dva zaokreta u smjeru sjeveroistoka i kada ga je zračna kontrola upozorila da nije u ispravnom položaju za prilaženje nije odgovorio. 

Nije jasno zasad je li pilot upotrijebio poziv pogibelji (Mayday).

Putnički zrakoplov bangladeške kompanije bio je 17 godina star i spuštao se s visine od 1341 metara i zatim podignuo na 2012. te dvije minute poslije pao, navodi webstranica Flightradara24.

Bombardier je izrazio žaljenje zbog nesreće.

U zračnoj luci u Kathamanduu dogodio se niz nesreća.

U ožujku 2014., jato ptica oštetilo je vjetrobran zrakoplova kompanije Malaysia Airlines dok je slijetao u Kathamnduu.

Istog mjeseca stražnji kotač Airbusa A320 indijske niskotarifne kompanije zapalio se nakon slijetanja. 

U 1992. u padu putničkog zrakoplova Thai Airways na letu iz Bangkoga poginulo je svih 167 putnika i članova posade pri pokušaju slijetanja. 


Reci što misliš!