Crna Kronika

stručnjaci podijeljeni

Haker iz Zaprešića optužen za ilegalnu zaradu u bitcoinima - koje HNB ne priznaje kao novac!

Uhićenje 19-godišnjeg hakera Kristiana dovelo je do situacije u kojoj dvije državne institucije imaju potpuno oprečna mišljenja o istoj stvari

Je li Hrvatska dobila novu valutu? Slučaj hakera iz Zaprešića mogao bi utjecati na to smatra li se u Hrvatskoj virtualna valuta bitcoin novcem ili ne, javlja RTL. Uhićeni 19-godišnjak je osumnjičen da je naplaćujući internetske napade na sustave stekao imovinsku korist u bitcoinima koja, preračunata u kune, iznosi gotovo milijun i pol kuna.

No HNB tvrdi kako bitcoin nije novac. Stručnjaci stoga upozoravaju da bi država konačno trebala uskladiti institucije po pitanju kriptovaluta.

Iako se kao alternativna valuta koristi već godinama, a u Zagrebu postoji i poseban bankomat, građane i dalje buni što je to uopće bitcoin i je li on novac. 

"Ne, nije. Ne znam što je to uopće bitcoin, nešto čudno i nepoznato"... "Bitcoin je virtualna valuta koja je očito zaživjela u svijetu i može se sad s njom normalno trgovati", kazali su nam građani.

Oni nisu jedini podijeljeni oko funkcije bitcoina. Prije dva tjedna u Zaprešiću je uhićen
19-godišnji Kristian - donedavni vlasnik najvećeg web servisa za kibernetičke DDoS napade. No njegovo uhićenje dovelo je do situacije u kojoj dvije državne institucije imaju potpuno oprečna mišljenja o istoj stvari.

Prema priopćenju Županijskog suda osumnjičenik je stekao imovinsku korist u virtualnoj valuti. Međutim Hrvatska narodna banka već je nekoliko puta naglasila kako bitcoin i ostale kriptovalute - nisu novac.

Ima li mu država stoga pravo oduzeti zarađene bitcoine i je li uopće išta zaradio? Poduzetnik Hrvoje Prpić tvrdi da različita tumačenja nisu sporna za sud.

"Cijenu tog bitcoina može procijeniti sudski vještak isto kao što možemo dobiti neko zemljište u Lici koje nije likvidno, ali ga se može procijeniti", kazao nam je Prpić.

S tim se slaže i odvjetnik osumnjičenog koji tvrdi da objava nema pravnu težinu jer sud u postupku utvrđuje moguće kazneno djelo, a ne je li bitcoin novac ili ne.

Međutim ovaj slučaj pokazuje da je potrebno da se hrvatske institucije nadležne za ta pitanja uključe u dijalog s kriptozajednicom zato da ne bi dolazilo do ovakvih nesporazuma jer je u ovom priopćenju suda došlo do definiranja bitcoina kao novca iz čistog neznanja", kazao nam je Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

Prpić objašnjava kako HNB zapravo čeka smjernice Europske komisije oko toga što je bitcoin. No ne vjeruje da će, barem tako brzo, zamijeniti papirnate hrvatske velikane.

"Ne bih to nazvao novcem. Ne vjerujem osobno da će se bitcoin koristiti za plaćanje standardno, za plaćanje kave, već za kupovinu kuće, auta, slanja veće količine novaca izvan Hrvatske."

Odvjetnik Hrdalo tvrdi da je tinejdžer, osumnjičen za 4 milijuna DDoS napada, dobro te je još uvijek u pritvoru. Hoće li na suđenju ipak potegnuti pitanje bitcoina kao službene valute nije želio otkriti.


Reci što misliš!