Crna Kronika

politički skup

Najmanje 83 ozlijeđenih, ali nema poginulih u napadu na skup etiopskog premijera

Najmanje 83 ozlijeđenih, ali nema poginulih u napadu na skup etiopskog premijera
AP Images

Najmanje 83 osobe ozlijeđene su, od kojih šest kritično, no nema poginulih, objavio je u subotu Fitsum Arega, predstojnik ureda etiopskog premijera koji je ranije rekao da je nekoliko osoba ubijeno u napadu na politički skup koji je osudila i susjedna Eritreja.

U kratkom televizijskom obraćanju premijer Abiy Ahmed ranije je rekao "nekoliko je ljudi... izgubilo je život".

Napad je izveden u minutama nakon što je premijer završio govor u središtu grada na trgu Meskel, prvi skup takve vrste otkako je preuzeo dužnost. 

Girma Kassa, zamjenik policijskog povjerenstva u Adis Abebi, rekao je za državnu televiziju da je stotinu ljudi ozlijeđeno u napadu, od kojih 15 "teško".nutama nakon što je premijer završio govor u središtu grada na trgu Meskel, prvi skup takve vrste otkako je preuzeo dužnost. 

Skup koji je privukao desetke tisuća ljudi, bio je organiziran kao podrška 41-godišnjem Abiyu koji je dužnost preuzeo u travnju. 

"Bila je riječ o granati. Netko je pokušao baciti je na pozornicu gdje je bio premijer", rekao je Seyoum Teshome, član organzacijskog odbora skupa.

Premijer je napad opisao kao "neuspješan pokušaj snaga koje ne žele da se Etiopija ujedini".

Novi premijer rekao je u lipnju da je spreman potpuno provesti mirovni sporazum s Eritrejom potpisan 2000., nakon dvogodišnjeg rata između dviju susjednih zemalja koji je međutim završio zastojem i gomilanjem vojnih snaga obiju zemalja.

Eritreja je u subotu osudio napad, napisao je eritrejski veleposlanik nba Twitteru.

"Eritreja snažno osuđuje pokušaj poticanja nasilja na današnjoj manifestaciji (Ahmeda Abiya) za mir", napisao je veleposlanik Estifanos Afeworki.


Reci što misliš!