Crna Kronika

milijunski ''ulov''

Hrvatska policija uhitila pljačkaše dragulja iz Duždeve palače u Veneciji

Hrvatska policija uhitila pljačkaše dragulja iz Duždeve palače u Veneciji
/DPA/PIXSELL

Hrvatska policija je nakon višemjesečne intenzivne suradnje s talijanskim kolegama najprije uhitila četvoricu hrvatskih, a potom i jednog srbijanskog lopova osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine iz Duždeve palače u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom Blaga mogula i maharadža. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva milijuna dolara, izvijestio je MUP.

Policija je izvijestila da su uhićena četvorica hrvatskih državljana - 60-godišnjak, 43-godišnjak i dvojica 48-godišnjaka, od kojih se jedan povezuje s poznatom međunarodnom kriminalnom skupinom Pink Panther.

"Protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga", kažu u MUP-u.

Jedan od uhićenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Europe u sklopu kriminalne organizacije PINK PANTHER te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam milijuna švicarskih franaka u ožujku 2011. godine u Baselu tijekom izložbe "Baselworld 2011".

"U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također temeljem europskog uhidbenog naloga. Kriminalističko istraživanje se nastavlja", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.


Reci što misliš!