Crna Kronika

europa pod snijegom

U Švicarskoj lavina zatrpala hotel, spasilačke službe tragaju za nestalim skijašima i planinarima

U Švicarskoj lavina zatrpala hotel, spasilačke službe tragaju za nestalim skijašima i planinarima
Thinkstockphotos.com

U lavini koja je u četvrtak zatrpala restoran u švicarskom hotelu Santis ozlijeđene su tri osobe, a 25 automobila ostalo je ispod snijega.

Gosti hotela su evakuirani, a švicarske spasilačke službe tragaju za nestalim skijašima i planinarima

Riječ je o planini Santis s jednim od najvećih vrhova u švicarskim zapadnim Alpama. Prema lokalnim medijima, lavina je bila 300 metara široka i pet metara visoka. U ovom zapadnom dijelu Švicarske u zadnjih nekoliko dana napadale su velike količine snijega, a skoro metar je pao u 72 sata, prenosi MailOnline.

Teški vremenski uvjeti prouzročili su strašne posljedice u cijeloj Europi te je zbog lavina poginulo desetak osoba, a prema najavama prognostičara, snijeg će padati do sredine sljedećeg tjedna. U Njemačkoj trenutno spasilačke službe spašavaju stanovnike zarobljene u njihovim kućama nakon što ih je zatrpao gust snijeg.

U četvrtom bavarskom okrugu proglašeno je izvanredno stanje. Zbog snijega je otežan ili potpuno zatvoren promet, pa je tako otkazano 120 letova u zračnoj luci Frankfurt i njih 90 u zračnoj luci München. U Slovačkoj je poginuo 37-godišnjak u lavini na planinama Mala Fatra, a u Češkoj je oko 9000 kućanstava bilo bez električne energije. Snijeg stvara probleme i u Norveškoj, Švedskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, gdje su promet i škole zatvoreni, a stanovnici evakuirani.


Reci što misliš!