Crna Kronika

pravne zavrzlame

Slučaj Daruvarac podijelio struku! Izlazi iz zatvora ili ne?

Brojni pravnici stoga ističu da pravosuđe ima točno mjesec dana za izbjegavanje ovog scenarija.

Darko Kovačević Daruvarac privremeno bi mogao na slobodu već za mjesec dana - ne bude li mu dotad izrečena pravomoćna presuda. Iako je u četvrtak nepravomoćno osuđen na pet godina bezuvjetnog zatvora i odmah vraćen u pritvor do pravomoćnosti presude - Kovačević je tijekom istrage i suđenja ondje već proveo maksimalnih 6 mjeseci.

Brojni pravnici stoga ističu da pravosuđe ima točno mjesec dana za izbjegavanje ovog scenarija. 

"Znamo da treba pisani opravak presude, da je žalbeni rok je 25 dana izvjesno je da se neće odlučiti u periodu od mjesec dana, prema tome, realna je mogućnost da optuženik za sljedećih mjesec dana bude pušten iz istražnog zatvora", kazao je odvjetnik Branko Šerić.

S tim se slaže i stručnjak za kazneno pravo. 

"Ako krenemo samo od težeg dijela, onda taj istražni zatvor može trajati samo mjesec dana, ako uzmemo mehanički zbir oba dijela, onda bi to trajanje bilo dva mjeseca", pojašnjava stručnjak za kazneno pravo Šime Pavlović.

Stvar bi mogla promijeniti ekspresna odluka o pravomoćnosti. 

"Budući da svaki predmet u kojem je istražni zatvor određen mijenja boje korice. On dobiva roze korice na njima piše oznaka 'hitan', 'žuran' i mora se osobito brzo posupati", dodaje odvjetnik Veljko Miljević.

Tome se nada i obitelj žrtve koju je vijest o puštanju Daruvarca na slobodu potresla i to smatraju cirkusom. Obrana Darka Kovačevića Daruvarca uložit će žalbu na petogodišnju kaznu. 

A kako doznajemo, Darko Kovačević Daruvarac jučer se u sudnici pokajao. Ispričao se pred svima prisutnima u sudnici te kazao da može vratiti vrijeme ne bi isto učinio.


Reci što misliš!