Crna Kronika

alarmantno

Svako šesto kućanstvo posjeduje oružje

Svako šesto kućanstvo posjeduje oružje
MUP RH

Kada je prošle godine donesen, postavljalo se pitanje je li Zakon o nabavi i posjedovanju oružja prefleksibilan i hoće li Hrvatsku pretvorit u mali Divlji zapad.

Primjedbe su se odnosile uglavnom na odredbu po kojoj obveza zdravstvenog pregleda vlasnika oružja svakih pet godina je ukinuta i to do sedamdesete godine. Razlozi zbog kojih netko zatražuje dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja i dalje ostaju isti. U Hrvatskoj je registrirano oko 260 tisuća komada oružja (svako šesto kućanstvo), 102 tisuća vlasnika i 70 tisuća ljudi koji imaju dozvolu za nošenje, odnosno korištenje oružja.

Miroslav Maretić, voditelj Službe za upravne poslove u sjedištu MUP-a napominje da je važno da oružje bude prijavljeno. ''Kada netko traži dozvolu za nošenje oružje zbog osobne sigurnosti, mora imati opravdani razlog zbog kojeg želi nositi oružje. To u svakom pojedinom slučaju odlučuje povjerenstvo policijske uprave, na temelju dokaza koje stranka predočava''.

Ivica Budor iz Lovačkog saveza naglašava kako lovci imaju oružje za provođenje zakona o lovstvu. On osobno ima desetak komada oružja, rekao je za HTV. ''Oružje je u Hrvatskoj tradicija i svatko ga može imati pod određenim uvjetima. Zakoni su propisani i daleko su rigorozniji od zakona u EU'', govori Budor.

Maretić je rekao kako nije novina da liječnici primarne zaštite moraju prijavljivati promjenu zdravstvenog stanja osobe koja ima dozvolu za nošenje oružja. "Novo je to da osoba koja želi dozvolu za nošenje oružja mora proći zdravstveni pregled, a nakon toga, ako dođe do promjene zdravstvenog stanja koju prijavljuje njegov obiteljski liječnik, onda ona ide na izvanredni zdravstveni pregled", ističe Maretić.

Ukinuta je obveza liječničkog pregleda svakih pet godina.

Budor je rekao kako su se zalagali da se naši propisi usklade s propisima EU. "Vi nigdje u EU nemate čak ni prvi pregled. U većini zemalja postoje samo psiho testovi. Svatko tko je sposoban za rad, za voziti auto, ako položi lovački ispit može nositi oružje", naglašava Budor.

MUP je prošle godine donio novi pravilnik o označavanju oružja kategorijom C. To su kubure, puške i mužari. Po novome se to oružje mora registrirati. "Svi vlasnici koji imaju tradicijsko oružje moraju ga prijaviti", naglašava Maretić.


Reci što misliš!