Crna Kronika

vrhunac sezone gripe

Od posljedica gripe u Zadru umrle tri osobe

Od posljedica gripe u Zadru umrle tri osobe

Oko tri stotine prijavljenih slučajeva gripe na zadarskom području, povećan broj hospitaliziranih zbog komplikacija uzrokovanih ovom bolešću ali i tri umrle osobe. Vrhunac je sezone gripe koji će potrajati još par tjedana.

"Osobe koje su umrle od posljedice gripe već su bolovale od težih, kroničnih bolesti" , doznajemo od zadarskog epidemiologa dr Alana Medića koji ističe kako to nije razlog za paniku.  

"Ljudi su i prije umirali od gripe samo se nije detektirala na taj način. Naime, mi od ove godine u Zavodu za javno zdravstvo imamo laboratorijsku pretragu kojom baš dokazujemo virus influence. Znači molekularnom dijagnostikom  možemo u svakom trenutku izolirati taj virus kod osoba koje su hospitalizirane i za koje se sumnja da imaju gripu. Zbog toga je ove godine i veća prijava umrlih, dokazano umrlih od gripe ne samo u Zadarskoj županiji nego i u Hrvatskoj."

Godišnje u Hrvatskoj pretpostavlja se od posljedica gripe umre između 300 i 500 osoba. 

Ove godine predominira soj H1N1, kao i 2009., kada je gripa bila pandemijska, a procjena je da je ovogodišnji virus 30 posto opasniji od lanjskog.

"Gripa je ozbiljna bolest, treba je tako i shvatiti bez obzira radi li se o osobi koja već ima neku drugu bolest ili je potpuno zdrava pa je oboljela od gripe. Jer ona može napraviti posljedice i kod onih zdravijih, a kod onih koji imaju neku kroničnu bolest i značajno više."  

Gripa se prenosi kapljično pa liječnici pozivaju građane da izbjegavaju zatvorene prostore koliko god je moguće, a one koji imaju simptome da ostanu kod kuće.


Reci što misliš!