Crna Kronika

avionska nesreća

Započela je akcija vađenja tijela iz olupine aviona u kojem su bili Sala i pilot

Započela je akcija vađenja tijela iz olupine aviona u kojem su bili Sala i pilot
AP Images/Twitter

BRITANSKI istražitelji započeli su akciju izvlačenja tijela iz olupine zrakoplova koja se nalazi na dnu La Manchea, objavio je u utorak poslijepodne glasnogovornik Centra za istraživanje zrakoplovnih nesreća

U ponedjeljak je privatna istraga pomoću podmornice s kamerom (ROV) došla do pozitivnih rezultata. Uočeno je tijelo u olupini srušenog zrakoplova koja se nalazi na dubini od 67 metara.

Izvlačenje tijela trebalo se provesti ranije u utorak, ali je zbog vremenskih nepogoda operacija službeno započela tek u poslijepodnevnim satima. Ako i kada se tijelo izvuče, obdukcijom će se utvrditi identitet žrtve.

Ranije tijekom dana šef AAIB-a David Mearns poručio je da neće odustati od izvlačenja tijela.

"Zašto uopće pokrenuti toliku potragu, locirati avion i onda odlučiti ne izvaditi ga!? Pogotovo kad je riječ o ljudskim žrtvama. Da je avion, recimo, pao negdje na polje, AAIB bi ga tražio dok ne pronađe i tijela. Pa koja je razlika između tla i vode? Samo trošak", kazao je glavni istražitelj nesreće.

Takva operacija je skupa i delikatna, ali neće se odustati

"Skupa je, ali koliko je novca potrošeno na te dvije obitelji? Pa nema smisla upustiti se u potragu, pronaći avion, tragove onoga što se zapravo dogodilo i onda odustati! To nije ni fer.

Operacija je delikatna, ali izvediva. Pronalazili smo i vadili avione i s puno većih dubina. Osjećam da se to mora odraditi. Treba im vremena, sad kad više nema nade da su putnici preživjeli. Mnogi su uplaćivali donacije, više od 5000 ljudi, i oni moraju znati transparentno što je s njihovim novcem postignuto."

Službena potraga prekinuta je tri dana nakon nestanka, a prije pet dana na francuskoj obali pronađena su sjedala za koja se vjeruje da su iz nestalog aviona

Podsjećamo, službena potraga za nestalim avionom prekinuta je 24. siječnja, tri dana nakon nestanka, kada je lučka kapetanija na Guernseyju objavila da su šanse da su pilot i putnik aviona preživjeli "iznimno male".

Prije pet dana na plaži na francuskom poluotoku Cotentin, ispred kojeg je nestao avion, pronađena su sjedala za koja se vjeruje da su iz nestalog aviona. 

Avion se po velikom nevremenu srušio u olujno more, a nakon što je obustavljena službena potraga, pokrenuta je privatna, za koju je putem interneta prikupljeno više od 300 tisuća eura

Avion koji je nogometaša Emiliana Salu prevozio iz Nantesa u Cardiff, nestao je s radara 21. siječnja oko 20 sati.

Odmah se posumnjalo da se po velikom nevremenu srušio u olujno more, a nakon što je tri dana kasnije obustavljena službena potraga, pokrenuta je privatna za koju je preko interneta prikupljeno više od 300 tisuća eura.


Reci što misliš!