Crna Kronika

brza reakcija policije

Zadarska policija nije utvrdila povezanost Daruvarca i maloljetnika koji je prijetio njegovoj žrtvi

Zadarska policija nije utvrdila povezanost Daruvarca i maloljetnika koji je prijetio njegovoj žrtvi
Dino Stanin/PIXSELL

U prostorije zadarske policije iza ponoći je priveden je 17-godišnjak osumnjičen da je preko društvenih mreža poslao prijeteće poruke 18-godišnjoj L. G., koju je prošle godine brutalno pretukao Darko Kovačević Daruvarac (31), a prema policijskim podacima do sada nije utvrđena njegova povezanost s Daruvarcem.

Voditelj službe kriminalističke policije u Zadru Bore Mršić novinarima je kazao da dosad nije utvrđena povezanost 17-godišnjaka s bilo kojim počiniteljem drugih kaznenih djela.

"Policija je po zaprimljenoj prijavi poduzela sve potrebne aktivnosti vezane uz zaštitu obitelji oštećene djevojke. Također, po našoj prosudbi, i dalje ćemo poduzimati takve ili slične radnje", rekao je Mršić. Dodao je da je u tijeku kriminalističko istraživanje koje će obuhvatiti i pretragu mladićeva doma.

Prijetnje na društvenim mrežama upućene su u srijedu navečer majci pretučene L. G., što je ona odmah prijavila policiji. U poruci se prijeti smrću majci, pretučenoj djevojci i njezinoj sestri, a pošiljatelj se potpisao kao "prijatelj od Daruvarca".

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke, a u nedjelju 10. veljače bit će pušten na slobodu. Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače.

U petak odluka o novim mjerama opreza za Daruvarca

"Kovačeviću su ukinute mjere opreza, od redovitog javljanja policiji, do oduzimanja osobnih isprava te zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve i napuštanja prebivališta. Vraćene su mu putovnica i osobna iskaznica, a s obzirom na okolnosti i prijetnje koje su se pojavile u javnosti, Općinsko državno odvjetništvo predložilo je Općinskom sudu u Zadru ponovno određivanje mjera opreza za Darka Kovačevića Daruvarca. Predloženo je privremeno oduzimanje osobnih isprava, redovito javljanje policiji, zabrana napuštanja prebivališta te zabrana približavanja žrtvi i kontaktiranja s njom. O prijedlogu ODO-a odlučivat će u petak izvanraspravno vijeće Općinskoga suda u Zadru", potvrdio je Hini glasnogovornik zadarskog Općinskoga suda Denis Klarendić.

Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. Suđenje je tada odgođeno za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, morao pripremiti za slučaj.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog Darka Kovačevića prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce", a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.


Reci što misliš!