Crna Kronika

neoprezno spaljivanje otpada

Zbog niza požara policija apelira na poljoprivrednike: Pridržavajte se zakona!

Zbog niza požara policija apelira na poljoprivrednike: Pridržavajte se zakona!
Jasminko Herceg

Tijekom proteklih dana, javljaju iz Policijske uprave zadarske, na našem je području zabilježen veći broj požara, uglavnom na otvorenom području i izazvanih neopreznim spaljivanjem biljnog otpada i ostavljanjem požarišta bez nadzora.

Tako su jučer na benkovačkom i biogradskom području, kao i u okolici Zadra, zabilježeni požari koji su ostavljeni bez nadzora, te su se proširili. Srećom, u ovim požarima nije bilo ozlijeđenih osoba. U većini požara došlo je do izgaranja suhe trave i niskog raslinja bez veće materijalne štete

“Stoga pozivamo građane na povećani oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada i podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada za vrijeme jakog vjetra, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju te na obvezu da osoba koja vrši spaljivanje ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice”, stoji u priopćenju PU zadarske.


Reci što misliš!