Crna Kronika

izmjene zakona

Nova pravila za maloljetnike koji se nađu u kaznenim postupcima

Nova pravila za maloljetnike koji se nađu u kaznenim postupcima
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Vlada je sa sjednice u srijedu u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o sudovima za mladež kojima se unaprjeđuje procesni položaj maloljetnika koji su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima i to uvođenjem novih postupovnih jamstava.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je, obrazlažući izmjene, kako je riječ o temeljnom zakonu kada se radi o kaznenom postupku u odnosu na maloljetnike i mlađe punoljetnike, a izmjenama i dopunama implementira se Direktiva EU kojom se ojačava njihova pozicija u kaznenom postupku.

Maloljetnik i roditelji tako dobivaju jedan jasan i na razumljiv način napisan popis prava kako bi se tim pravima znali služiti, rekao je Bošnjaković.

Propisuje se, među ostalim, pravo maloljetnika na pratnju roditelja, skrbnika ili druge odrasle osobe tijekom postupka, a pravo da ima odvjetnika ili branitelja po službenoj dužnosti pomiče se na fazu kad je osumnjičenik, odnosno kad se postupak još u formalnom smislu niti ne vodi.

Uhićenom maloljetniku omogućuje se i liječnički pregled kada se u samom postupku utvrdi da je to oportuno, naveo je Bošnjaković.


Reci što misliš!