Crna Kronika

brani se šutnjom

Osumnjičenom za ubojstvo đakovačke socijalne radnice određen istražni zatvor

Osumnjičenom za ubojstvo đakovačke socijalne radnice određen istražni zatvor
Davor Javorovic/PIXSELL

Andriji Drežnjaku, osumnjičenom za ubojstvo socijalne radnice đakovačkog Centra za socijalnu skrb Blaženke Poplašen i teško ranjavanje pravnika te ustanove Ivana Pavića sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Tužiteljstvo je, nakon ispitivanja, protiv Drežnjaka predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i ometanja istrage te opasnosti od ponavljanja djela.

Pronađeni su dokazi koji nepobitno potvrđuju da je osumnjičenik počinitelj kaznenog djela, jer je kod njega pronađeno oružje, na mjestu zločina čahure, koje se povezuju s tim oružjem, a pri uhićenju kod njega je pronađena putovnica i veća količina novca, što upućuje da se spremao na bijeg, a i rođen je u BiH, izjavio je novinarima nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Tri svjedoka zločina, Drežnjak se brani šutnjom

Dodao je kako postoje tri svjedoka, koji su ga vidjeli u Centru za socijalnu skrb, i kad je pucao u glavu žrtve Ivana Pavića, a koje osobno poznaje te mu je istražni zatvor određen i zbog utjecaja na te svjedoke.

Najteži oblik istražnog zatvora određen mu je zbog bojazni od ponavljanja djela, jer mu se stavlja na teret dva kaznena djela, a postoji bojazan da bi, s obzirom na svoja osobna i zdravstvena svojstva te eventualne bolesti koje treba utvrditi psihijatrijskim vještačenjem, mogao dovršiti ovo kazneno djelo ili počiniti neko drugo kazneno djelo, jer je došao u sukob s djelatnicima Centra, koji su na to upućivali, kazao je Rožac.

Na upit novinara rekao je kako je Drežnjakov branitelj pokrenuo pitanje osumnjičenikove ubrojivosti, ali da postoje okolnosti koje upućuju da je postupao kao razborita osoba, budući da je planirao ovo nedjelo, nabavio vatreno oružje i u Centar je došao s namjerom da ustrijeli dvoje djelatnika koji su povezani s njegovom skrbi i imovinom, a prikupljeni dokazi upućuju na to da je planirao bijeg.

Pojasnio je kako će Drežnjakovu ubrojivost procijeniti sudski vještak psihijatar, dodavši kako se osumnjičenik u policiji i Državnom odvjetništvu branio šutnjom.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u Đakovu, Drežnjak je u srijedu uvečer priveden pritvorskom nadzorniku policije u Osijek, a tereti ga se za teško ubojstvo socijalne radnice Blaženke Poplašen vatrenim oružjem i pokušaj teškog ubojstva pravnika te ustanove Ivana Pavića.

'Metodološki' propust đakovačke policije

Zbog metodoloških propusta utvrđenih izvanrednim nadzorom i sumnje u teške povrede službenih dužnosti vezanih uz postupanje prema osumnjičenom Drežnjaku, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece pokrenuo je disciplinski postupak protiv četiri službenika đakovačke policijske postaje (PP), od kojih su načelnik postaje Rudolf Kolarić i policijski službenik koji je bio zadužen za taj predmet, i udaljeni su s dužnosti.

Nadzorom stručnog tima Ravnateljstva policije i Unutarnje kontrole utvrđeno da je policijska postaja Đakovo 17. svibnja ove godine redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest Centra u kojoj se navodi informacija o učestalim dolascima dvojice svojih štićenika u Centar, pri čemu su se prema djelatnicima ponašali verbalno agresivno, te da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabave vatrenog oružja.

Stručni tim je nakon nadzora zaključio kako je "prilikom postupanja rukovoditelja i policijskih službenika PP Đakovo došlo do metodoloških propusta, budući da policijski službenici nisu u dovoljnoj mjeri i pravodobno poduzeli potrebne službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati i usmjeravati njihov rad te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji".

Ubijena pokopana, ranjenik i dalje na intenzivnom liječenju

Iz Ravnateljstva osječkog KBC-a u četvrtak su izvijestili su kako je, u odnosu na jučerašnje informacije, stanje teško ranjenog Ivana Pavića nepromijenjeno te se i dalje nalazi u teškom stanju, a liječnici KBC-a nastavljaju provoditi mjere intenzivnog liječenja.

Blaženka Poplašen pokopana je danas na mjesnome groblju u Selcima Đakovačkim, a u Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu, u čijem suterenu djeluje Centar za socijalni rad održana je komemoracija na kojoj su se od nje oprostili ravnateljica tog centra Dubravka Petrović i gradonačelnik Marin Mandarić. 

Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije od Blaženke Poplašen oprostila se uz pitanje je li život njihove kolegice temelj na kojem će se razvijati neki novi položaj struke i profesije socijalnog rada. Naglašeno je njezino nesebično zauzimanje za bolji položaj te struke,  jer je bila članica Upravnog odbora Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije. 

U Đakovu je danas Dan žalosti.


Reci što misliš!