Crna Kronika

KBC Split

Životno ugrožena djeca vjerojatno otrovana ugljičnim monoksidom

Životno ugrožena djeca vjerojatno otrovana ugljičnim monoksidom
Miranda Cikotic/PIXSELL

Udisanje ugljičnog monoksida može biti posljedica trovanja dvoje talijanske djece koja se u životno ugroženom stanju liječe u splitskom KBC-u, izvijestila je u srijedu voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić.

"Prema prispjelim laboratorijskim nalazima vidimo da se radi o povišenoj razini karboksihemoglobina u krvi, a što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida", rekla je Polić na konferenciji za novinare i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu. 

 Istaknula je da su djevojčica i dječak, talijanski državljani, i dalje životno ugroženi zbog višeorganskog zatajenja.

 "I dalje su na respiratoru, sve vitalne funkcije podržavamo lijekovima i intenzivno liječenje se nastavlja dalje po pravilima struke", kazala je Polić.

 Naglasila je kako u ovom trenutku liječnici ne mogu reći koliko će trajati njihovo liječenje i koliko će biti životno ugroženi, jer sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i o kliničkom stanju djece. 

 "Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je netko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sustavu takvi da je i centar za disanje kompromitiran", poručila je.

 Polić je istaknula da je cirkulacija kod ovih dvoje pacijanata nešto stabilnija nego jučer, da je održavaju lijekovima i zamjenjuju respiratornu funkciju, a provedeni su i puno kompliciraniji nadomjesni terapijski postupci.

 Zbog trovanja u utorak je na brodu kod Hvara umro jedan talijanski državljanin, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje spomenute djece u dobi od pet i četrnaest godina i troje odraslih, hitno su prevezeni helikopterima u splitski KBC.


Reci što misliš!