Događaji

Zrinka Paladino u Nu2

Stručnjakinja koja se suprotstavila Bandiću razotkriva zakulisane igre

Stručnjakinja koja se suprotstavila Bandiću razotkriva zakulisane igre

Zrinku Paladino, zamjenicu pročelnika gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, donedavno nije bilo lako predstaviti. Od slučaja 'Terasa' na Cvjetnom za nju znaju svi. Ponajprije oni koji izlaze na izbore za zagrebačkog gradonačelnika. Statusom na Facebooku razotkrila je kako se donose važne odluke - na mala vrata! Struka je to nazvala otvaranjem Pandorine kutije kad je u pitanju zaštita kulturnih dobara. O svemu tome Zrinka Paladino govori danas u 'Nedjeljom u 2' na HTV-u.

Zrinka Paladino govorila je kod Aleksandra Stankovića o projektu terase na Cvjetnom koji je ipak uspjela blokirati u kombinaciji s pritskom grđana. Za istup je dobila javnu potporu povjesničara umjetnosti, konzervatora, ali ne i udruženja arhitekata.

O građevinskim i arhitektonskim lobijima, o tome kome se u Zagrebu pogoduje prilikom velikih građevinskih poslova te kakva je u svemu tome uloga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bile su teme ovotjedne emisije 'Nedjeljom u 2'.

'Što je trulo u državi Danskoj, na kakve prepreke nailaze baveći se svojim poslom?, zapitao je Aleksandar Stanković arhitekticu i konzervatoricu ZrinkU Paladino na početku emisije, referirajući se na aferu oko terase na Cvjetnom trgu.

'Ne znam što je trulo u Danskoj, no znam da je mnogo toga trulo u Hrvatskoj.', rekla je Paladino i navela niz problema, kao što je loš zakonski okvir. Demantirala je tvrdnje da je posao u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode dobila zahvljujući utjecaju supruga, poznatog kirurga Josipa Paladina, kojeg Milan Bandić opisuje kao prijatelja. Kaže da je se već neko vrijeme želi izgurati iz Zavoda, gdje je zamjenica pročelnika, jer se zalaže za stručan pristup radu.

Paladino je otkrila tko je unutar Zavoda promijenio njezino stručno mišljenje: jedna službenica po nalogu ravnatelja Silvije Novak. Dodala je i kako se nju većinom zaobilazilo oko procjena u nekim slučajevima, naročito kad je bila riječ o zahtjevima za promjene GUP-a. Zahvaljujući tome što je pročelnik otišao na godišnji odmor, Paladino je dobila na svoj stol procjenu projekta u Maksimiru, za koji je naredila niz promjena u skladu sa strukom.

Odnos s gradonačelnikom je opisala kao 'kompleksan', te ispričala i da s pročelnikom Novakom na poslu jedva komuinicira proteklih pet godina. Novak joj je tada rekao da više neće imati uvid u predmetu i što se događa u Zavodu. Kolegije nije sazivao jer su ga ostali zaposlenici preglasavali.

Kao važnu osobu kada je riječ o promjenama GUP-a spomenula je pravnika Darka Horvata, kojeg ne smatra odgovarajućim za tu odgovornu poziciju.

Ispričala je i o susretu s Bandićem upravo zbog pročelnika Silvija Novaka. 'Vrlo neprimjereno mi je rekao. Rekao mi je da je Novak sitan kokošar, ali da je njegov pročelnik. Rekao je da su zamjenici lijeva jaja pa da stojim tamo gdje me on stavio', ispričala je Paladino o sastanku s Bandićem. Na drugom sastanku joj je, kaže, rekao da će je 'poput kufera izbaciti van'.

'Odmah sam počela plakati, nadala sam se da će netko od suradnika dignuti za mnom, i njih se vrijeđalo', kaže Paladino o drugom sastanku s Bandićem.

Progovorila je i o garaži koju je njoj i suprugu na korištenje dao Tomislav Horvatinčić. 'Ja sam tu postupila stručno. Moj suprug je otišao na razgovor s Horvatinčićem, znaju se cijeli život. Mi imamo stan u centru, moj suprug je želio iznajmiti garažu u Horvatinčića. Horvatinčić je tu prijateljski postupio, nije htio ni čuti za najam', ispričala je Paladino.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.