Događaji

Pritisak vodstva HRT-a na novinare

Europska federacija novinara i HND osudili prijetnje otkazima dvjema HRT-ovim novinarkama

Europska federacija novinara i HND osudili prijetnje otkazima dvjema HRT-ovim novinarkama

Europska federacija novinara (EFJ) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudili su u utorak prijetnje otkazima dvjema HRT-ovim novinarkama te su ocijenili da je riječ o pritisku vodstva HRT-a na novinare koji kritiziraju njegovo "neprofesionalno ponašanje".

Obnašatelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić dao je upozorenje pred otkaz Sanji Mikleušević-Pavić, predsjednici HND-ova ogranka na HRT-u, i pokrenuo postupak izvanrednog otkaza Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva.

"Bojimo se da je prijetnja otkazom Sanji Mikleušević-Pavić, snažnoj i odgovornoj čelnici HND-ova ogranka na HRT-u, pritisak na HND i sve novinare kritične prema vodstvu HRT-a", rekao je u priopćenju predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregard.

Etičko povjerenstvo je krajem kolovoza izrazilo mišljenje kako Mikleušević-Pavić nije kriva za "verbalni delikt" zbog supotpisivanja HND-ova priopćenja od 21. srpnja 2016. u kojem su "iznesene dokumentirane kritike na neprofesionalno ponašanje v.d. vodstva HRT-a".

Njih je, navodi se u priopćenju, potvrdila i međunarodna misija koja je u lipnju bila u Hrvatskoj i u kojoj su bili predstavnici EFJ-a.

HRT je tvrdnje o otkazu novinarkama odbacio kao "neutemeljene i netočne", ističući da im ne prijeti gubitak radnog mjesta, uz dodatak kako je riječ "o obvezama koje proizlaze iz dvostranoga, odnosno za obje strane obveznoga ugovora o radu između radnica i poslodavca".

EFJ u priopćenju također navodi da je zabrinut zbog Kovačićeve odluke da do kraja rujna izmijeni Etički kodeks HRT-a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva.

"Političkom zastrašivanju i kontroli nema mjesta ni u jednom neovisnom medijskom regulatornom tijelu ili etičkom povjerenstvu u Europi", istaknuo je Blitcher Bjerregard.

S HRT-a odgovaraju kako je izmjena Etičkog kodeksa u sklopu redovite procedure. Vodstvo HRT-a vjeruje da će se novim Etičkim kodeksom ispraviti njegovi određeni nedostatci na koje je upozorilo i Etičko povjerenstvo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.