Događaji

Otkaz zbog dva lista pršuta: Ponovno suđenje radnici Spara

Otkaz zbog dva lista pršuta: Ponovno suđenje radnici Spara

Unatoč nepravomoćnoj presudi po kojoj se Suzana Š. vraća na posao, prije tjedan dana su joj iz središnjice Spara iz Zagreba priopćili da nije više njihova zaposlenica

Prodavačica zadarskog Interspara Suzana Š. ponovno proživljava teške dane. Prvostupanjskom presudom Općinski sud Zadar ju je bio vratio na radno mjesto uoči Nove Godine, a ovih dana iz centrale Spara Hrvatska d.o.o. su je obavijestili da više nije više njihov zaposlenik, odnosno da je ponovno pod otkazom! To bi trebalo značiti da je drugostupanjska presuda bila protiv nje, no situacija je ipak malo složenija.

Pršut, salama ili sedvič

Suzana Š. je izvanredni otkaz u Intersparu dobila jer je "usred smjene" 17. rujna prošle godine pojela sendvič s dva lista pršuta koji prethodno nije platila, a pršut da je uzela "golim rukama". Prodavačica se na sudu pravdala da je cijeli taj dan naporno radila, prekrcavala robu s paleta i istodobno posluživala mušterije.

Pred sam kraj smjene došlo joj je loše jer do tada nije ništa pojela, pa je uzela ta dva lista pršuta. No, sudac Tomislav Šimić je u prihvaćanju njene tužbe zbog izvanrednog otkaza detaljno obrazložio da se ne radi o težoj povredi radne dužnosti, retorički postavlja i pitanje mogu li dvije šnite pršuta biti razlogom otkazu.

Sindikat: Maltretiranje radnika

Zora Radetić, predsjednica Sindikata radnika u trgovini Hrvatske koji zastupa interese Suzane Š. u sporu sa Sparom, kaže da je sve ovo rezultat nesređenih odnosa u tvrtkama i bahatog odnosa prema radnicima:

- Tvrtke nemaju jasna pravila o marendama radnika, neke smatraju da im ništa od toga ne treba da mogu sve učiniti protiv radnika, čak sve provesti na sudu. Suzana Š. je žrtva takvog bahatog odnosa jer je su je optužili za krađu sendviča, nakon što je radila više od deset godina u Sparu.

Vraćanje na ponovno suđenje je samo taktika iscrpljivanja radnika. Zašto se samo prodavači prate, snimaju kako marendaju? Neka budu i rigorozna pravila za sve, ali da ih bude za sve zaposlene, a ne da se trgovačka tvrtka bavi sitnim namještaljkama protiv svojih radnika. Za jedan sendvič koji si pojeo, a nisi stigao platiti, postaješ lopov, gubiš posao. Smiješno i apsurdno, kaže Zora Radetić najavljujući da će ustrajati u borbi za prava trgovkinje otpuštene zbog dva lista pršuta.

Ukazao je i na rupu u obrani Spara Hrvatska koji je najprije optuživao Suzanu Š. da je pojela sendvič s pršutom, zatim da je jela sendvič sa salamom, te konačno nisu bili načistu odakle kruh prodavačici, je li on plaćen ili nije.

Kao razlog za otkaz naveli su konzumaciju sendviča, a ne samo pršuta. Dakle, sudac Šimić je presudio da se Suzana Š. ima vratiti na posao, te da mora dobiti i neisplaćene plaće od listopada kada joj je otkaz uručen do vraćanja na posao.

Iz Interspara u Spar

Suzana Š. je vraćena na posao, ne istina u Interspar gdje je radila nego u Spar u Supernovi. I uslijedilo je čekanje pravomoćne presude. Budući da je u teškoj materijalnoj situaciji, uz to se brine o bolesnim roditeljima, ni dalje nije željela izlaziti u javnost iako su se za njen slučaj zanimali mnogi, ne samo novinari, nego i iz udruge potrošača, pa i neke političke stranke...

No, umjesto pravomoćne presude koja bi je definitivno vratila na radno mjesto, uslijedio je šok. Prije tjedan dana su joj iz središnjice Spara iz Zagreba priopćili da nije više njihova zaposlenica. Budući je vrijeme godišnjih odmora, suci i odvjetnici baš ovo razdoblje najviše koriste, tako da do pune informacije što se zapravo dogodilo nije bilo lako doći.

Uspjeli smo ipak doznati da je Spar Hrvatska d.o.o. žalbu na presudu suca Šimića uložio, a da je o njoj odlučivao Županijski sud u Zagrebu gdje je sjedište tvrtke. Taj je sud donio rješenje o ukidanju prvostupanjske presude i vraćanju predmeta na ponovno suđenje. Prema tome kako je presuda u potpunosti ukinuta to znači da je ukinuta i stavka o vraćanju Suzane Š. na posao.

Proceduralna greška u presudi - ponovno suđenje

Glasnogovornica Općinskog suda Zadar Katarina Zdunić, uz opasku da ne može davati detaljnije obrazloženje presude, kaže da je ovakva presuda Županijskog suda Zagreb donesena zbog bitne povrede odredba postupka, odnosno zbog proceduralnih stvari na koje viši sud po službenoj dužnosti najprije mora kontrolirati.

U ovom se slučaju radilo, kako kaže Zdunić, o nedovoljno obrazloženoj presudi, nema dovoljno razloga za presudu, pa je vraćeno na ponovni postupak, kaže glasnogovornica. Najvjerojatnije se radi o nekim pravnim detaljima, jer je obrazloženje suca Šimića i obrazloženo i jasno, no viši sud smatra da nije.

Već je zakazano i pripremno ročište kod sutkinje Ivane Čačić-Brčić za 25. kolovoza. Obnavlja se, dakle, cijeli postupak sa svim svjedočenjima i dokazima. Suzana Š. je tako opet bez posla, u neizvjesnosti čekanja sudskog postupka koji će opet trajati mjesecima I to sve zbog - dva lista pršuta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.