Događaji

Foreign Affairs

Sporni autor Forreign Affairsa ostaje pri svome: "BiH treba razbiti, a dio pripojiti Hrvatskoj''

Sporni autor Forreign Affairsa ostaje pri svome:

Ostala bi Bosna kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi

Britanski novinar i autor Timothy Less koji je svojim člankom kojeg je objavio na Foreign Affairsu podigao veliku prašinu izjavom da BiH treba podijeliti ostao je pri svom mišljenju. Štoviše, on je u intervjuu za N1 ponovio ono što je napisao u članku. Less i dalje smatra kako je podjela BiH neophodna za očuvanje mira na Balkanu. 

"Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS s bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebalo da o tome raspravljaju", kazao je Less.

On misli da bi Republika Srpska, u tom slučaju, mogla stvoriti nekakvu uniju sa Srbijom. 

"Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju da bude nezavisna država. Niti mislim da većina Srba žudi za nezavisnom državom, kao krajnjim političkim ciljem. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovina, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutarnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine", kaže.

Na kraju, Hrvatska bi mogla pripojiti treći entitet koji bi se uspostavio. 

"U ovom trenutku to nije veliko političko pitanje, ali je moguće. Neke će se stvari morati dogoditi. Vidim da se javljaju tvrdi nacionalistički sentimenti, sa idejom absorpcije hrvatske manjine time što će se proširiti hrvatska država", zaključuje Less.


Reci što misliš!