Događaji

Prosvjed inicijativa Dobrodošli i Are you Syrious u Zagrebu

 Prosvjed inicijativa Dobrodošli i Are you Syrious u Zagrebu

Zatvaranje balkanske rute za migrante mobiliziralo je aktiviste Inicijate Dobrodošli i Are You Syrious, kao i Centar za mirovne studije. Udruge pozivaju na veliki prosvjed na Markovom trgu od 18 sati.

Predstavnici inicijativa pozivaju građane da im se pridruže na prosvjedu protiv režima zatvoranja granica čime se Europu pretvara u tvrđavu. Zid je podignut, a problem je ostao, upozorava Gordan Bosanac iz Centra za mirovine studije.

"Želimo pozvati sve građane i građanke RH, tko god je dao vodu izbjeglicama, tko god je dao odjeću izbjeglicama, tko ih je primio u svoj dom da dođu na Markov trg i da pokažu negodovanje prema ovoj odluci, prema militarizaciji, negodovanje prema tome da Hrvatska čak želi uputiti vojsku na granicu", napominje Bosanac. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je jučer da zatvaranje zapadnobalkanske rute neće riješiti problem izbjeglica, apelirajući na dogovor s Turskom.

"Osobno smatram da jednosmjerna odluka Austrije i ostalih balkanskih država dovodi u nepovoljan položaj Grčku, iako ćemo mi sada imati manje izbjeglica. Time se ne rješava problem. ja se zalažem za stvarno europsko rješenje, rješenje za 28 članica EU-a."Europsko-turski dogovor o vraćanju migranata iz Grčke jučer je dočekan na nož u Europskom parlamentu, a trebao bi biti usvojen na summitu za tjedan dana.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.