Događaji

Lihvari s Kalelarge: Fantomska tvrtka Usluge Axia iznijela milijune kuna

Lihvari s Kalelarge: Fantomska tvrtka Usluge Axia iznijela milijune kuna

Vlasnici fantonske tvrtke netragom nestali

Već nekoliko godina u Hrvatskoj i Sloveniji traju istrage što je sve učinila jedna udružena zločinačka grupa, prava lihvarska banda, koja je prije desetak godina osnovala više od stotinu malih tvrtki koje su, kao, davale povoljne kredite.

Jedna od većih zvana Usluge Axia d.o.o. smjestila se na Kalelargi, točnije u Ulici Elizabete Kotromanić na broju 3, kako stoji u službenim dokumentima tvrtke iako nitko od susjeda ne zna nešto o takvoj nekoj firmi. Sve se radilo na fino, u rukavicama, zavrtili su se milijuni, a iza tih firmi su ostali na tisuće građana koji su se našli na mukama jer vraćaju enormne kamate, a te njihove firmice su više-manje završile u stečaju i likvidaciji.

Ti oštećeni građani su osnovali udrugu Blokirani, državne službe istražuju prikupljaju dokumentaciju za optužnice, istragu vodi Uskok, podignuta je optužnica na Županijskom sudu u Zagrebu, a vinovnici su netragom nestali negdje u Los Angelesuili na Tenerifima.

Nasjeli naivni umirovljenici

U Hrvatskoj je riječ o čak 113 povezanih tvrtki osnovanih od Vukovara i Zagreba, preko Kumrovca i Rijeke do Zadra, osnovali su tvrtke u Sloveniji i BiH poetičnih naziva Aristotel, Usavršavanje, Kaligrafija, Ekonomska analiza, Mundus Maximus, Zapadni način, Svjetlost dana.

Sve su pokrenuli izvjesni Dustin Adam Starkey koji slovi i kao osnivač ove zadarske Usluge Axia, te Marko Romanič i Danijel Kociper. Ideja o navodno povoljnim kreditima pokrenuta je u Celju, tamo je Romanič s dvojicom kolega, tada studenata Danijelom Kociperom o Danijelom Cool Starom koji je potom još nekoliko puta mijenjao im započeo biznis uglavnom s umirovljenicima. 

Evo kako je to izgledalo na primjeru jedne od žrtava koja se požalila medijima: 

- U blokadi sam od 2010 godine. Glavni problem mi je nezakonito korištenje Zadužnice od strane Usluge Axia d.o.o.. Obraćao sam se za pomoć: DORH-u, Uskok-u, Policiji PU Zagreb- Odjel gospodarskog kriminaliteta, i svima ostalima za koje sam mislio da su nadležni. Za sad sve poduzeto nije imalo nikakvog rezultata. Podnio sam privatnu tužbu na Općinskom sudu, i nakon tri i pol godine sud je moju tužbu odbacio iz nekih proceduralnih razloga, dakle nisam i jesam u pravu s mojim tužbenim zahtjevom.

Žalio sam se pa je sad tužba na Županijskom sudu. Opet beskrajno čekanje. Ovi kamatari meni uredno sve vrijeme uzimaju s mirovine onoliko koliko mogu svaki mjesec. Uzeo sam 2007.g. zajam u firmi Životni-pomak d.o.o.. Isplaćeno mi je 34.000 kuna, administrativnim putem od mirovine sam u ratama otplatio 38.000 kuna a onda sam u ožujku 2009. godine tražio i platio prijevremeno i konačno zatvaranje zajma, u iznosu od 37.000 kuna.

Zadužnica na pet puta veći iznos od kredita

- Dakle kod zaduživanja 2007. isplaćeno mi je 34.000 a do 3.2009. ja sam njima platio ukupno 75.000 kuna. Da je tako završilo to bi bilo jako skupo ali uredu, međutim pri zatvaranju zajma nisu mi vratili Zadužnicu (natezanje oko zadužnice je trajalo mjesec dana, na kraju su rekli da je zadužnica uništena i da sam bez brige.) već se ta moja nesretna zdužnica pojavila krajem 2009. godine u posjedu Usluge Axia d.o.o. koja je preko bilježnika ovrhom od mene potraživala iznos od 97.000 na ime zajma koji je već bio zatvoren.

Sve u svemu da skratim danas u Fini me blokiraju za iznos "glavnica" plus kamate 157.000 kuna.Stvarno ne znam što da radim, obitelj i ja smo podstanari, kad platimo stan, ostajemo gladni, napisao je ovaj umirovljenik.

Većina završila u blokadi računa

Usluge Axia d.o.o. imala je sjedište u Zadru, imala je i klijente s ovog područja ali i iz cijele „regije". A prošle godine je zbog dugotrajne blokade računa, a tvorci sustava su u međuvremenu odmaglili, završila u stečaju.

Stečajni upravitelj Usluge Axia, Ante Poljak ima nezahvalnu obvezu povezati konce ove komplicirane prevare i u stečajnom postupku pokušati namiriti vjerovnike. 

- U dosadašnjem prikupljanju dokumentacije utvrđeno je da su radi naplate Usluge Axia izdale 888 zadužnica na iznos od 24,4 milijuna kuna po osnovi glavnice te 16,9 milijuna kuna po osnovi kamata. Dakle radi se o ukupno 40,1 milijun kuna od kojih se uspjelo naplatiti samo 1,238.535 kuna.

Značajno je da je od tih 888 računa čak njih 803 u blokadi, a ostali ne vraćaju dug. Inače iznosi po zadužnicama iznose ukupno 67,2 milijuna kuna, što znači da su bjanko zadužnice izdane na veće iznose nego je odobren iznos na kredite, objašnjava Ante Poljak.

Dakle i Usluge Axia je davala lihvarske kredite za građane, no za razliku od desetke malih tvrtki koje su u međuvremenu ugašene iz ovog „sustava", ovdje su ostala značajna sredstva na žiro-računu.

Na računu je u prije proglašenja stečaja bilo 4,684.186 kuna, a značajna imovina je i u vrijednosti stanova onih koji nisu otplatili kredite pa su pokrenute ovrhe. 

Vlasnici netragom nestali

- Još mnogi podaci nedostaju, tek se slaže slika kako se sve to skupa radilo, Uskok i druge službe rade svoje, a na nama je ovdje da provodimo stečajni postupak što je u danim uvjetima otežano. Tvrtka je bez vlasnika, navodno je u Los Angelesu, ili u Sloveniji, a nemaju ni zakonskog zastupnika. Dosada je održano samo jedno ispitno ročište, javljaju se samo mali vjerovnici, bune se jer su im blokirani računi. Postupak će vjerojatno još dosta trajati, kaže stečajni upravitelj Ante Poljak.

Lihvarska mafija je, eto, sada nedohvatljiva, tek se utvrđuje koliko su milijuna eura na ovaj način pokupili od građana koji su se nadali brzom i povoljnom kreditu. A stečajni postupak za Usluge Axia je u biti samo jedan od elemenata u cijeloj priči koju na koncu treba raspetljati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.