Događaji

Informatika i obrazovanje

Mladi liberali: Zašto je ukinuto školsko natjecanje u informatici?

Mladi liberali: Zašto je ukinuto školsko natjecanje u informatici?

Mladi hrvatski liberali - mladi HSLS-a, u povodu odluke Agencije za odgoj i obrazovanje o ukidanju državnog natjecanja u informatici, poslali su priopćenje za javnost u kojem negoduju zbog te odluke.

Priopćenje objavljujemo u cjelosti:

"Dok ovih dana slušamo o tome koji će biti prvi potezi nove hrvatske Vlade, a mnoge zanima što će se napraviti po pitanju brojnih državnih agencija. Bizaran primjer koji dolazi iz Splita možda je najbolji pokazatelj čemu služe državne agencije i što bi s njima trebalo napraviti.

Kako piše Slobodna Dalmacija, splitski gimnazijalac Antonio Buljan ove godine neće moći braniti titulu državnog prvaka u informatici koju je osvojio sa 100-postotnom točnošću, a inače je državni prvak u matematici i drugi u kemiji.

Zašto?

Jer je Agencija za odgoj i obrazovanje, koja je inače zadužena za ove manifestacije, to natjecanje ukinula?!!

Da Vas podsjetimo, radi se o istoj onoj Agenciji koja je prošle godine htjela ukinuti Oskar znanja, protiv čega su i Mladi HSLS-a reagirali.

Za Mlade HSLS-a dvojbe nema - živimo u vremenu modernih tehnologija te zbog toga smatramo da je osobito važno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, već od prvog razreda u osnovnim školama.

U isto vrijeme žalosti nas činjenica da se hrvatska javnost uvelike pozabavila ćirilicom/glagoljicom (ali ne zbog pisma!!) u školama, a da je ovaj bizaran slučaj prošao u javnosti neopažen.

Mladi HSLS-a oštro prosvjeduju protiv odluke Agencije za odgoj I obrazovnje da se školsko natjecanje u informatici otkaže. Držimo kako država mora osigurati sredstva za ovakve manifestacije jer se na ovaj način potiče konkurencija, jača natjecateljski duh i potiče izvrsnost učenika te da proračunske uštede ne mogu biti razlog otkazivanja natjecanja.

Stoga, apeliramo na Agenciju da hitno izmjeni odluku I da se školsko natjecanje u informatici organizira te u isto vrijeme apeliramo na novu hrvatsku Vladu I nadležno ministarstvo da prvom prilikom uvede informatiku kao obvezan predmet već od prvog osnovne..

S vjerom u bolje hrvatsko obrazovanje,

Predsjednik Odbora za obrazovanje Mladih HSLS Hrvoje Bašić i predsjednik Mladih HSLS  Toni Garac"

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.