Događaji

Odnosi Južne i Sjeverne Koreje

Raste napetost između Južne i Sjeverne Koreje

Raste napetost između Južne i Sjeverne Koreje

Južnokorejski zvučnici usmjereni prema Sjevernoj Koreji dovode nas "na rub rata", izjavio je visoko pozicionirani sjevernokorejeski dužnosnik u prvom javnom istupu vezanom za zvučno 'bombardiranje' koje dolazi s druge strane granice.

 

Radijski program koji se emitira s južne strane granice između dvije Koreje i kojim se šalju propagandne poruke sjevernim susjedima, odgovor je južnokorejskih vlasti na pokus hidrogenskom bombom, što ga je Sjeverna Koreja izvela u srijedu.

Četvtrti nuklearni test Sjeverne Koreje razbjesnio je Sjedinjene Američke Države, ali i Kinu, koji o tome nisu bili unaprijed obaviješteni, iako američka vlada i stručnjaci za oružje sumnjaju da je eksplozija izazvana hidrogenskom bombom.

Državni sjevernokorejski mediji u petak su objavili slike s prosvjeda u središtu Pyongyanga, koje prikazuju tisuće okupljenih prosvjednika s transparentima koji glorificiraju njihovog vođu Kim Jong Una. Vođa odjela za propagandu Radničke partije Kim Ki Nam tom je prilikom izjavio da su "SAD i njezini sljedbenici ljubomorni na uspješno izvedeno testiranje hidrogenske bombe" te zbog toga "nastavljaju psihološku borbu radijskim emitiranjem i prijeteći bombarderima", a sve to dovodi zemlje "na rub rata".

Kritiziraju režim u Sjevernoj Koreji

Južna Koreja je s 11 lokacija uz granicu emitirala program u kojem se otvoreno kritizira režim u Sjevernoj Koreji, ali i popularnu glazbu. Sjeverna Koreja je odgovorila emtiranjem svojih propagandnih poruka. Posljednji sukob takve vrste dogodio se u kolovozu prošle godine, a završio je pucanjem iz vatrenog oružja.

Južnokorejski vojni dužnosnici izjavili su da su između Seula i Washingtona vođeni razgovori o raspoređivanju strateškog oružja duž Korejskog poluotoka, ali ne otkrivajući o kakvom je oružju riječ. U medijima se špekuliralo da se radi o bombarderima B-2 i B-52 te nuklearnoj podmornici.

Svi diplomatski pokušaji, u koje su uključeni američki državni tajnik John Kerry te ministri vanjskih poslova Kine i Južne Koreje, zasada nisu donijeli pomake u rješavanju ove krize.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.