Događaji

Vrijeme

Stiže još snijega i poledice, ali i skok temperatura od sredine tjedna

Stiže još snijega i poledice, ali i skok temperatura od sredine tjedna

Novi centimetri snijega zameli su i tijekom današnjeg dana veći dio unutrašnjosti Hrvatske te stvorili nove probleme u prometu. Sudeći prema prognozama, snijega će biti još i sutra, a nakon toga slijedi promjena vremena koja će donijeti prestanak snijega, ali i osjetni skok temperatura.

Najviše snijega tijekom današnjeg je dana palo na području Hrvatske Kostajnice, gdje se stvorio novi pokrivač od 12 centimetara, zatim u Ogulinu, gdje je također palo 12 centimetara novog snijega. 10-ak centimetara novog snijega palo je i u Karlovcu, Novoj Gradiški i Slunju.

Prema prognozi Crometea, drugi dio tjedna donosi novu promjenu vremena i zatopljenje.

UNUTRAŠNJOST:

Ponedjeljak nam donosi novi snijeg koji bi trebao prestati prema kraju dana, najprije na zapadu zemlje. Očekujemo uzglavnom oko 10 cm novog snijega, ponegdje u Banovini i Posavini i više. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -9 do -4 Celzijeva stupnja. U noći na utorak moglo bi se malo i razvedriti, a ako se to dogodi onda će temperatura zraka u noći pasti ispod -10 Celzijevih stupnjeva.

Povremenih oborina će biti i u utorak. Ipak bi prvi dio dana još trebao proći suho, možda ujutro i uz koju zraku sunca, mjestimice i maglu. Poslijepodne oblačno, a sve je veća mogućnost za miješane oborine: snijeg, ali je moguća i kiša koja se smrzava na tlu na što posebno upozoravamo vozače i pješake. Veća šansa za snijeg je na krajnjem sjeveru, a drugdje bi prevladala kiša koja se može smrzavati. Vjetar većinom slab, u Slavoniji ponegdje umjeren istočnih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od -12 do -6°C, a najviša dnevna uglavnom između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva. Pravo ledeno zimsko vrijeme!

Još nešto oborina može biti i u srijedu, također u miješanom obliku. Dakle, može biti i snijega i kiše, ali i kiše koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu. Oborina u srijedu vjerojatno neće biti puno. Jutro toplije uz temperaturu od -7 do 0°C, a i danju će temperatura malo porasti i mogla bi u većini predjela prijeći u lagani plus.

U drugoj polovici tjedna, osobito za vikend, izgledno je daljnje lagano zatopljenje, a povremene oborine će biti uglavnom u obliku slabe kiše. Suhi dani u ovom tjednu mogli bi biti četvrtak i petak, s hladnim jutrima, ali malo toplijim popodnevima.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti pretežno oblačan, povremeno uz kišu, na moru Dalmacije ponegdje i uz grmljavinu. Lokalno će pasti preko 30mm oborine. Susnježice i snijega bit će ponegdje u zaleđu Istre i Kvarnera, i u višim predjelima Krka. U dalmatinskim planinama snježna granica bit će većinom oko 1.200 metara. Krajem dana i osobito navečer prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Ujutro će vjetar na cijelom Jadranu okretati na većinom umjereno jugo, sredinom dana i rano popodne na moru ponegdje i jako do vrlo jako. U drugom dijelu dana jugo će postupno okretati na umjeren zapadnjak i tramontanu, prvo na sjevernom Jadranu, a navečer će tramontana na moru Dalmacije biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -6 do -1°C, uz obalu i na otocima od -1 do 7°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 3 do 9°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 9 do 15°C.

Utorak donosi nastavaka promjenjivog vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno. Nove oborine u obliku kiše počet će sredinom dana, a ponegdje na moru može i zagrmjeti. Noću će vjetar posvuda oslabiti, a ujutro će na većem dijelu Jadrana zapuhati umjereno jugo koje će popodne na moru Dalmacije biti i jako. Kasno navečer u Istri umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 9°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7°C ponegdje u Istri do 14°C na otocima Dalmacije.

U srijedu na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana još promjenjivo, povremeno uz kišu, ali će u drugom dijelu dana biti suho. U Dalmaciji veći dio dama pretežno oblačno, povremeno uz kišu koja će najobilnija biti u Konavlima, gdje je moguća i grmljavina. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena bura, podno Velebita i jaka, južnije od Šibenika umjereno jugo i lebić. U drugom dijelu dana na moru će zapuhati tramontana koja će se do večeri proširiti cijeli Jadran, a na otvorenom Dalmacije navečer će biti jaka s olujnim udarima. Jutro toplije u odnosu na prethodne dane; od 2°C ponegdje u Istri do 15°C ponegdje na otocima južne Dalmacije. U ranim popodnevnim satima temperature od 8°C ponegdje u Istri do 16°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak donosi stabilno vrijeme pa će biti suho i pretežno sunčano. Puhat će umjerena tramontana, u Dalmaciji povremeno pojačana, a na otvorenom moru veći dio dana bit će jaka s olujnim udarima. Jutro hladnije nego u srijedu, u zaobalju će biti mraza. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 14°C na otocima.

Petak će ponovno biti promjenjiviji. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, najviše na Kvarneru. U višem gorju može pasti malo snijega. Puhat će slab istočnjak i bura, u drugom dijelu dana na moru Dalmacije slabo jugo. Jutro hladno s minimalnim temperaturama u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.