Događaji

Protivljenje

Udruge: Zabrana pobačaja vratila bi Hrvatsku u kameno doba

Udruge: Zabrana pobačaja vratila bi Hrvatsku u kameno doba

Ustavni sud će raspravljati o pokretanju postupka ocjene ustavnosti zakona kojim je ženama omogućen legalan pobačaj. Udruge se žestoko protive mogućnost da se pobačaj zabrani.

Našu zemlju to vraća u kameno doba, ocjenjuju slikovito te upozoravaju na utjecaj katoličke crkve, što je, kažu, u suprotnosti sa sekularnim uređenjem države.

Pravo koje su izborile naše bake bit će možda tema kojom će se baviti Ustavni sud. Sprema se rasprava o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti Zakona iz 1978. godine kojim je ženama dano pravo na slobodu odlučivanja o rađanju djece, odnosno pobačaj je legalan. Zahtjev Ustavnom sudu uputio je prije 24 godine Hrvatski pokret za život i obitelj, a iz prašine se diže ovih dana.

"Ustavna je obaveza Ustavnog suda da o ovakvom prijedlogu odlučuje najkasnije u roku od godine dana, a Ustavni sud je odlučio da će 24 godine kasnije, unatoč tome što dvoma sucima istječe mandat, raspravljati o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti zakona s Ustavom", ističe Pamuković.

Nela Pamuković iz Ženske mreže Hrvatske sumnja u velik utjecaj katoličke crkve i raznih pro life pokreta koji su i vrlo dobro financirani..

"Ako bi se zabranio pobačaj smatramo da bi Ustavni sud potpao isključivo pod utjecaj katoličke crkve, a čime bi došao u suprotnost sa sekularnim uređenjem države", istaknula je Pamuković.

I druge države u kojima je velik utjecaj crkve susrele su se sa zabranom ili pokušajem zabrane pobačaja, primjerice Španjolska. No, osim nazadovanja kada je riječ o demokratskim načelima postavlja se pitanje i zdravlja žena koje će, u slučaju zabrane, biti primorane na pobačaj u ilegalnim klinikama ili odlaziti u druge zemlje, upozorava Đurđica Kolarec..

"Već sada svjedočimo tome da pobačaj koji je još uvijek legalan ne izvodi u masu bolnica zbog priziva savjesti. Što vam vrijedi pravo ako ga ne možete realizirati", rekla je Kolarec.

Ženska mreža Hrvatske će Ustavni sud upozoriti i na potencijalnu opasnost uvođenja za žene diskriminatornih odluka te podsjetiti na nužnost poštovanja niza međunarodnih konvencija.

Akciju će održati pred zgradom Ustavnog suda na Markovom trgu sutra u 5 do 12. Pozivaju sve istomišljenike da im se pridruže.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.