Događaji

25.11 - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Split: prosvjedna šetnja protiv nasilja nad ženama i terorizma

Split: prosvjedna šetnja protiv nasilja nad ženama i terorizma

Prosvjednom šetnjom Rivom, Forum žena splitskog SDP-a u nedjelju je obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, ali i protiv terorizma u svijetu nakon nedavnog napada na Pariz.

 

"Ovim maršom splitskom rivom dajemo doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, ali izražavamo i svoj prosvjed protiv svih oblika nasilja u našoj domovini i protiv terorizma bilo gdje u svijetu", rekla je predsjednica Foruma žena splitskog SDP-a Vesna Alač, navodeći nedavni teroristički napad u Parizu.

Sudionice prosvjedne šetnje splitskom rivom nosile su višemetarski transparent s natpisima: "Stop nasilju", "Recimo ne nasilju", "Ne okrećimo glavu od nasilja."

Vesna Alač je pozvala sve žrtve nasilja i sve građane koji vide nasilje, da to prijave nadležnim institucijama, policiji ili Centru za socijalnu skrb.
"U Hrvatskoj je zakonskim propisima vrlo dobro regulirana borba protiv nasilja nad ženama, ali u praktičnoj primjeni Obiteljskog zakona te Kaznenog i Zakona o prekršajima daleko smo iza zapadnoeuropskih zemalja", rekla je Alač.

Smatra da u Hrvatskoj malo žena prijavljuje nasilje jer ih je na neki način sram to učiniti. "Žene u Hrvatskoj pretežno prijavljuju nasilje tek kada ono ugrožava djecu", dodala je.

Zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo, koja je također sudjelovala u prosvjednoj šetnji splitskom rivom, novinarima je izjavila kako osim fizičkog, postoji ekonomsko nasilje nad ženama kojim ih se čini neravnopravnima u odnosu na muškarce.

"Prema najnovijim podacima, Hrvatska je na 59. mjestu u svijetu po izjednačenosti plaća žena i muškaraca, a 2008. godine bili smo rangirani na 19. mjestu", rekla je Batarelo. Dodala je i kako je primjetno da u Hrvatskoj manje otkaza dobijaju žene uposlene u tvrtkama kojima su na čelu žene upravitelji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.