Događaji

Ekipe su dobro kooridnirane

Liječničku pomoć u Slavonskom Brodu zatražilo 200-injak osoba

 Liječničku pomoć u Slavonskom Brodu zatražilo 200-injak osoba

Više od šest tisuća izbjeglica do sad je prošlo kroz zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu. Ekipe su dobro kooridnirane, vlakovi iz Šida i dalje pristižu. Istovremeno slovenski mediji javljaju kako Slovenija kupuje bodljikavu žicu da zaštiti granice, dok je Grčka provela prvu alokaciju tražitelja azila sa svog teritorija.

Prvi avion sa 30 izbjeglica iz Sirije i Iraka sa aerodroma u Ateni poletio je prema Luksemburgu.

"Ovo je tek početak, kap u oceanu, a želja nam je da preraste u rijeku humanosti, solidarnosti i odgovornosti", poručuje grčki premijer Aleksis Tsipras koji je u društvu luksemburškog ministra vanjskih poslova Aselbona i predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza s aerodroma ispratio prvih šest obitelji.

"Odakle ste? Iz Sirije. Za šest mjeseci pričat ćete luksemburški."

 

U Grčku je ove godine ušlo više od 580 tisuća migranata, a 438 ih je poginulo prelazeći more iz Turske.

 

Tsipras stoga apelira da identifikacija izbjeglica počne već na turskoj obali. Kako bi zaustavila krijumčarenje ljudi na moru Europa planira premjestiti 160 tisuća azilanata iz rubnih članica, usprkos protivljenju i otporu pojedinih država. Otpor je najavila i Slovenija.

Ako Austrija i Njemačka zatvore granice Slovenija je spremna dići ogradu na zelenoj granici s Hrvatskom. Tamošnji mediji javljaju kako je već naručena bodljikava žica iz Poljske i Mađarske. Vlada je bez komentara, iako je premijer Miro Cerar ovakav scenarij već je ranije dao naslutili.

"Ako Njemačka i Austrija na svojim granicama ograniče prihvat migranata mi ćemo pojačati nadzor na našoj Schengenskoj granici, ako treba i ogradom", rekao je Cerar.

 

A u Hrvatsku je otpočetka krize ušlo više od 320 tisuća izbjeglica. Tijekom noći i današnjeg dana oko pet i pol tisuća ih je iz zimskog centra u Slavskom brodu, gdje stižu vlakovima iz Šida ili Tovarnika, otpremljeno prema Sloveniji, dok se kamp u Opatovcu polako prazni.

"Trenutno u Opatovcu nema migranata, prazan je, dok je u kampu u Slavonskom Brodu u 9 sati bilo 2000 osoba. Nastojimo i sa susjedima te s Republikom Srbijom i Slovenijom rasporediti, da nigdje ne bude preopterećeno.", rekla je glasnogovornica Ravnateljstva policije, Jelena Bikić.

Za sad u kampu sve funckionira. Izbjeglice imaju osigurane ležajeve, tople šatore i grijane tuševe, obrok i liječničku skrb. Za sad je ju je tražilo 150 odraslih i 30-ak djece, a u bolnici je završilo 20-ak osoba.

"Za sad je najveći umor tegoba umor, ispcrpljenost, pothlađenost ali većih tegoba nije bilo. Noć je bila hladna, ali je bilo ljudimo podijeljeno tople odjeće. Za sada smo zadovoljni," rekla je Katarina Zorić iz Crvenog križa.

A i dalje se ne zna sudbina djevojčice koja je prošlog mjeseca pronađena u parku u Velikoj Gorici, a za koju se pretpostavlja da je stigla s izbjeglicama. Ne odgovara ni na jedan jezik, a na žalost nitko ju ne traži. Na zaštićenim web stranicama objavljena je njena fotografijama, a trenutno je smještena u dječjem domu u Nazorovoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.