Događaji

Reakcije

HUBOL: Dani otvorenih vrata uzrokovat će kaos u bolnicama

 HUBOL: Dani otvorenih vrata uzrokovat će kaos u bolnicama
Dusko Jaramaz/PIXSELL

U narednih tjedan dana sedam najvećih bolnica u Hrvatskoj produljit će radno vrijeme i poslijepodne otvoriti vrata pacijentima za dodatne pretrage. Bez prethodnog naručivanja pacijentu je potrebna samo uputnica, zbog čega iz HUBOL-a pak upozoravaju na mogući kaos u bolnicama, jer svi će htjeti doći na red.

U sedam hrvatskih bolnica počeli su Dani otvorenih vrata. Pacijenti će bez naručivanja, uz liječničku uputnicu, u popodnevnim satima sve do 11. rujna moći obaviti preglede na odjelima neurologije, kardiologije, gastroenterologije ili ginekologije. Akcija se provodi u sklopu "Programa plus" ministarstva zdravlja, a cilj je smanjiti liste čekanja, kaže zamjenik ministra, Dragan Korolija Marinić.

"Cilj je da vidimo koje su stvarne potrebe. Najveći interes postoji za kardiologiju i neurologiju. Cilj je da oni koji imaju uputnicu što prije dođu do prvog pregleda i započnu obradu koja im je potrebna", kaže Korolija Marinić.No što je s onim pacijentima koji na preglede čekaju već mjesecima, pitaju se u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika. HUBOL upozorava kako su Dani otvorenih vrata nastavak kampanje stihijskog odrađivanja brojeva pregleda bez rješavanja uzroka lista čekanja. Dopredsjednica HUBOL-a Ada Barić kaže kako je akcija organizirana bez prethodne koordinacije minstarstva s liječnicima.

"Pokušava se popraviti statistika i zadovoljiti forma. Na ovaj način vi ste zaobišli jednu veliku skupinu bolesnika, a to su najugroženiji bolesnici koji na određene pretrage čekaju već neko vrijeme. I sad se ja s uputnicom ušetam u bolnicu i obavim pregled. Ništa nije dogovoreno, koordinirano, isplanirano, nije definiran cilj, smjer ni razlog", kaže Barić.Osim toga, dodaje kako tjedan bude odmicao nastat će opći kaos jer neće svi pacijenti doći na red, a već se jutros, zbog popodnevnog dežurstva, neki liječnici nisu pojavili u svom radnom vremenu.

"Pa se onda dogodilo da ove redovne preglede nije imao tko obavljati, a sada će liječnici specijalisti od pola 4 do navečer sjediti u praznim ordinacijama. Kako tjedan bude napredovao gužve će biti sve veće i nastat će opći kaos", zaključuje. Iako Dane otvorenih vrata pozdravljaju u Udruzi hrvatskih pacijenata, šef udruge Mario Drlje napominje kako bi oni trebali trajati cijelu godinu, a ne samo osam dana.

"Svakako da očekujemo da će velik broj biti obuhvaćen i da će to smanjiti liste čekanja. Ali to je kap u moru, to bi trebalo biti bar 250 radnih dana u godini, a po potrebi i vikendi te da se svi slobodni kapaciteti počnu koristiti u prave svrhe, a to je liječenje stvarno bolesnih ljudi", kaže Drlje.

Dodajmo kako je do sad, sklopu Programa Plus koji je počeo u veljači ove godine, dodatno obrađeno više od 107 tisuća pacijenata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.