Događaji

Reakcija na Vučića

Kotromanović: Oluja je spriječila masakr veći od Srebrenice

Kotromanović: Oluja je spriječila masakr veći od Srebrenice

Ministar obrane Ante Kotromanović reagirao je na današnje izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića o akciji Oluja.

Priopćenje MORH-a N1info prenosi u cijelosti:

''Do sada nisam reagirao, ali danas stvarno moram odgovoriti. Radikalna retorika nije dobar način komunikacije. Međutim, postoje trenuci kad jedostavno treba ukazati na činjenice. Cijelo ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa. Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga.

Komentari osobe koja je '90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice.

I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid.

Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed'', stoji u priopćenju ministra obrane Ante Kotromanovića.

Podsjetimo premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je kazao kako će "godišnjicu akcije Oluja obilježiti u tuzi i bolu'' te je naveo da će simbolično obilježavanje biti na graničnom prijelazu Rača i da će tamo biti prisutno cijelo rukovodstvo Srbije i Republike Srpske kao i mnogih udruženja građana.

''Teško je naći tužniji dan od 4. kolovoza u srpskoj povijesti', rekao je Vučić na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.