Događaji

Srbija

Ivanić kaže da bi Dodikov referendum doveo do nestabilnosti u BiH

Ivanić kaže da bi Dodikov referendum doveo do nestabilnosti u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u utorak da bi raspisivanje referenduma o državnom Sudu i Tužiteljstvu BiH, kojega je najavio predsjednik Republike Srpske, izazvalo političku destabilizaciju u zemlji.

 

Ivanić je u Grudama, gdje je sudjelovao u ceremoniji otvaranja pogona Violete, odgovarajući na upit o referendumu kojega je najavio Milorad Dodik rekao kako je uvjeren da ovoga puta čelnik RS-a "misli ozbiljno".

"Poslije toliko godina priče, mislim da je on ozbiljan i to će sad biti potpuno nova situacija. Ući ćemo u jednu vrstu političke nestabilnosti, ali nadam se da će se iz ovog izvući lekcije", rekao je Ivanić novinarima.

Rekao je da nije siguran zna li Dodik što poduzeti poslije raspisivanja refrenduma ili koje će posljedice prouzročiti.

Srpski član državnog vrha ipak je kritizirao rad državnog Suda i Tužiteljstva ističući da očekuje da se te institucije isto odnose prema svim žrtvama iz posljednjeg rata u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u utorak kako bi se u rujnu mogao organizirati referendum na kojemu bi stanovnici tog entiteta izjašnjavali treba li postojati sud i tužiteljstvo na razini Bosne i Hercegovine kao države.

Dodiku su iz veleposlanstva SAD u Sarajevu tijekom dana poručili kako je zaboravio na činjenicu da entiteti ne mogu odlučivati o tijelima vlasti na državnoj razini jer to nisu njihove ustavne ovlasti. Parlament RS je zapravo 2011. već donio odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH no ubrzo ju je i "zamrznuo" pod pritiskom iz Bruxellesa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.