Događaji

Države članice EU i javna tijela

UNDP: Zelena javna nabava i u Hrvatskoj

UNDP: Zelena javna nabava i u Hrvatskoj
www.pixabay.com

Okrugli stol "Zelena javna nabava u Hrvatskoj" održan je u četvrtka u Splitu, u organizaciji Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i suradnji s Državnom školom za javnu upravu te Odjelom za stručne studije splitskog Sveučilišta.

 

Cilj okruglog stola je poticanje realizacije održive i 'zelene javne nabave', te omogućavanje primjene energetskih i okolišnih kriterija u dokumentaciji za nadmetanje.

Time bi se potaknule promjene na tržištu, ali i povećala konkurentnost domaćih tvrtki, ističu iz UNDP-a.

Zelena javna nabava je postupak u kojem javna tijela nastoje naručivati robu, usluge i radove koji tijekom svojeg životnog ciklusa imaju manji negativni učinak na okoliš.

Države članice EU i javna tijela mogu sami odlučiti u kojim će razmjerima provoditi zelenu javnu nabavu, a može se primijeniti na ugovore iznad i ispod praga za primjenu direktiva EU-a o javnoj nabavi. Sedmi akcijski plan EU-a za okoliš kao strateški cilj do 2020. godine, postavlja provedbu od najmanje 50 posto javnih nadmetanja uz primjenu mjera zelene javne nabave.

Irena Dubravec iz Fonda za zaštitu okoliša naglasila je kako je nakana projekta pokrenutog prije dvije godine, i u kojem je Fond partner, da se i u Hrvatskoj pokrene zelena javna nabava i zeleni kriteriji u postupcima nabave.

"Fond je partner isto kao i brojna ministarstva i državna tijela. Svojim iskustvom pokušavamo pomoći da se sve razvije i rezultira primjenom u svim tijelima javne uprave, jer ne samo da to pridonosi zaštiti okoliša i smanjuje ugljični otisak, nego je dugoročno to jedna značajna novčana ušteda. Mnogim projektima koje mi sufinanciramo, nositelj je lokalna samouprava i mogu reći da nam dobro ide", kazala je Dubravec.

Provedbena tijela prepoznaju zelenu javnu nabavu kao instrument zaštite okoliša i alat za smanjenje financijskih sredstava jer u konačnici energetski učinkovit proizvod troši manje energije što se kroz cjeloživotni ciklus korištenja proizvoda reflektira i na konačnu cijenu, odnosno uštedu.

Tijela koja provode okolišne tendere često nailaze na prepreke za ostvarivanje tih ciljeva bilo da se radi o zakonskim ili provedbenim preprekama. Upravo dijalogom se nastoji uočiti te prepreke i postaviti temelje za njihovo rješavanje, smatra UNDP.

Jelena Kremenjaš iz UNDP-a rekla je da su splitsko Sveučilište odabrali za svog današnjeg domaćina zato što ima integrirani kolegij koji nosi modul koji se odnosi na zelenu javnu nabavu. Dodaje kako su se tako na jednom mjestu okupili stručnjaci i studenti kao jedan novi smjer u odlučivanju za budućnost.

Za sutra je najavljena radionica Trening za naručitelje tijekom koje će polaznici steći znanja o naprednim tehnikama zelena javne nabave, kriterijima odabira i metodologiji ekonomski najpovoljnije ponude.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.