Događaji

Nakon prošlogodišnjeg nekontroliranog branja

Hrvatske šume objavile ponudu o prodaji prava na skupljanje smilja

Hrvatske šume objavile ponudu o prodaji prava na skupljanje smilja

Ponudom se prodaje pravo na skupljanje 157 tona smilja na području šest gradova

Nakon prošlogodišnjeg nekontroliranog branja smilja koje je na noge diglo stanovništvo otoka Raba i Paga, a negodovali su i stanovnici čitavog priobalja i Dalmatinske Zagore, ovogodišnja sezona branja tog samonikloga bilja mogla bi biti organiziranija i pod većom kontrolom nadležnih institucija.

 

Prvi su s ponudom o prodaji prava na skupljanje smilja u 2015. krenule Hrvatske šume, koje su na svojoj web stranici 21. svibnja objavile odluku i javni poziv o prodaji prava na skupljanje smilja u šumi i na šumskom zemljištu kojima gospodare na području Splita, Šibenika, Zadra, Benkovca, Obrovca i Drniša. Krajnji rok za dostavu ponuda je u petak 29. svibnja do 10 sati kada će biti njihovo otvaranje.

Nakon toga u roku od sedam dana u kojima je moguće i podnošenje žalbe, s odabranim ponuditeljima bit će sklopljeni obvezujući ugovori.

Ponuditelji mogu dati ponudu na području jedne ili više šumarija, a u slučaju da sklope ugovor, a ne skupe plansku količinu smilja, dužni su platiti minimalnu otkupnu cijenu, stoji u objavljenom pozivu.

Ponudom se prodaje pravo na skupljanje 157 tona smilja na području šest gradova.

Prema propozicijama poziva Hrvatskih šuma, ponuditelji su dužni dostaviti izvadak iz sudskog ili obrtnog registra i rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode za skupljanje smilja u 2015., te izjavu da nemaju nepodmirenih poreznih i obveza prema Hrvatskim šumama. Također su dužni uplatiti i jamčevinu u visini 10 posto od vrijednosti ponude.

Inače, uvjete i razdoblje skupljanja smilja određuju tri dokumenta s tim da su Hrvatske šume donijele svoj vlastiti - Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda koji određuje da sakupljači trebaju ishoditi dozvolu za skupljanje na područjima kojima gospodare Hrvatske šume, odnosno šumskom zemljištu u vlasništvu RH.

Ostala dva dokumenta su Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Pravilnik o skupljanju zaštićenih samoniklih biljaka u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa. Tim Pravilnikom, uz zaštićene proljetnice kao što su visibabe, ljubice, drijemovci ili zvončići štiti se i samoniklo smilje.

Inače, Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode svake godine izdaje godišnja dopuštenja za sakupljanje i komercijalno korištenje smilja, a sudeći po prošlogodišnjim događajima, za ovogodišnju sezonu, valja očekivati strožije kriterije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.