Događaji

Istraga u tijeku

BiH: Nema zaključaka prije kraja istrage o napadu u Zvorniku

BiH: Nema zaključaka prije kraja istrage o napadu u Zvorniku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u četvrtak kako je istraga o napadu na policijsku postaju u Zvorniku, u kojem je u travnju ubijen jedan, a ranjena dva policajca, još u tijeku te da će se tek po njezinu okončanju moći točno kazati je li u pitanju bio teroristički čin.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj je razmatrano izvješće o dosadašnjem tijeku istrage o napadu u kojem je ubijen i počinitelj Nerdin Ibrić, Mektić je kazao kako osobno drži da je u pitanju bio teroristički čin, no da za konačnu ocjenu treba pozorno sagledati sve činjenice.

"Bit je utvrditi postoji li određena organizirana pozadina svega toga, postoje li osobe koje su to organizirale, nagovorile, podsticale i eventualno financirale", kazao je Mektić.

Potvrdio je kako i dalje traju vještačenja računala i druge opreme zaplijenjene u Ibrićevoj i kućama osoba s kojima je bio u kontaktu prije napada i koje su zbog toga i privedene.

Mektić je kazao kako još nije potvrđeno ni je li Mektić pri napadu uzvikivao "Alahu ekber", kako se prvotno tvrdilo, što bi moglo biti važno za kvalificiranje cijelog djela.

Komentirajući činjenicu da je policija Republike Srpske nakon napada provela akciju "Ruben", u kojoj su 32 osobe bošnjačke nacionalnosti uhićene pod sumnjom za veze s islamskim terorizmom, da bi na kraju tek protiv dvojice bio podnesen optužni prijedlog i to zbog držanja oružja, Mektić je kazao kako su istraživani navodi o mogućem prekoračenju policijskih ovlasti u ovom slučaju, no ni o tome za sada nema konkretnih zaključaka.

Ministrica za ljudska rava i izbjeglice BiH Semiha Borovac o svemu je razgovarala s bošnjačkim povratnicima u Srebrenicu, a u četvrtak je novinarima kazala kako su se neki od njih žalili na policijsko zastrašivanje.

Kao primjer naveli su da ih je policija ispitivala i o takvim stvarima kao što su njihovi razlozi za članstvo u zakonitoj Islamskoj zajednici.

"Utvrdili smo da je ta policijska akcija narušila pravo povratnika, njihovu osobnu i kolektivnu sigurnost", izjavila je Borovac.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.