Događaji

Zagreb:

Predstavljen projekt revitalizacije javnih prostora "Zagreb za mene"

Predstavljen projekt revitalizacije javnih prostora

U zagrebačkoj Gradskoj upravi u četvrtak je predstavljen projekt revitalizacije zagrebačkih javnih prostora "Zagreb za mene" na 17 lokacija, koje će biti poznate za tri mjeseca i koje će se uređivati uz konzultacije s građanima i zainteresiranim institucijama.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek na konferenciji za novinare je rekla da se radi o kvalitetnom, modernom i suvremenom projektu, koji će Grad realizirati u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba i Arhitektonskim fakultetom. Provodi se u okviru pripreme i uređenja grada za Europske sportske igre 2016.

"Planirane intervencije nisu velike, one su malog do srednjeg obuhvata čiji su budžeti između 10 i 20 milijuna kuna", rekla je i naglasila da će se primijeniti participativni pristup u odabiru zahvata. To znači da će se za svaki zahvat pitati građani, ustanove, stručne organizacije i Grad što žele na tim mjestima.

"Time što ćemo dati priliku našim građanima da kažu što to oni žele na javnim prostorima grada Zagreba, zapravo ćemo im omogućiti da od javnih prostora učine svoj dom", istaknula je Švaljek.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreb Teo Budanko rekao je da u sljedećih mjesec dana moraju "posložiti svu projektnu koordinaciju", a zatim u dva mjeseca moraju imati kompletnu urbanističku studiju. Očekuju da će sa izabranim lokacijama u javnost izaći u sljedeća tri mjeseca, nakon čega će se raditi na konkretnim programima za konkretne lokacije, a kako se budu završavali programi počet će raspisivati urbanističke natječaje.

Budanko je također rekao da pilot projekti kreću odmah.

Prvi će biti na Savici u Ulici Ljerke Šram, na parkiralištu uz tržnicu, izvijestio je Rene Lisac iz Društva arhitekata. Na radionicama održanim u okviru projekta "Akupunktura grada", stanovnici Trnja su prepoznali da im nedostaje centralni prostor gdje se mogu nalaziti i družiti i zaključili da bi se dio tog parkirališta mogao pretvoriti u mali kvartovski trg.

Drugi pilot projekt bit će iznenađenje, rekao je Lisac. Pozvat ćemo međunarodnu arhitektonsku zajednica da predloži "nešto za Zagreb", rekao je. "Dok je Trnje-Savica nešto vrlo jasno i pragmatično, ovo će biti nešto što će nas iznenaditi. Očekujemo od međunarodne arhitektonske zajednice da nas iznenadi nekom intervencijom u Zagrebu, a hoće li se ona moći provesti ili neće, to ovisi o tome što će sve biti predloženo", zaključio je Lisac.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.